LESER GJENNOM ALT: Kulturminister Thorhild Widvey (H) har begynt på «bunken» av høringssvar på forslaget om å åpne for søndagshandel. Foto: Fredrik Varfjell, NTB Scanpix

3000 har sagt sin mening om søndagsåpent

Kulturdepartementet har mottatt rekordmange høringssvar på regjeringens forslag om å åpne for søndagshandel. Thorhild Widvey (H) skal lese gjennom hvert eneste brev.

27. mars i år foreslo regjeringen at butikker skal kunne holdeåpent på søndager. Høringsnotatet som har svarfrist 30. juni, gjelder kun for søndager og ikke for øvrige helligdager.

Regjeringen kom også med et underforslag om at den enkelte kommune selv skal kunne velge å innføre en eventuell ny lov på området eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TUNSBERG-BISPEN:Søndagen gir nasjonen livsrytme

I slutten av mai kunneVG melde at forslaget hadde ført til en rekord i antallhøringssvar til staten. Over 1200 privatpersoner og bedrifter hadde da sendt inn sin mening om saken. Dette var imidlertid bare de journalførte høringssvarene.

Det faktiske tallet er mer enn dobbelt så høyt, og i de aller fleste tilfellene kommer folk med et rungende «nei» tilsøndagsåpent.

Leser gjennom alle

KulturministerThorhild Widvey (H) tror ikke tallet vil stoppe på 3000. Det er fortsatt over en halv måned til høringsfristen går ut.

– Jeg har akkurat begynt å lese på høringssvarene, og jeg har tenkt å lese gjennom alle sammen, sier Widvey til Dagen.

Hun mener det er utelukkende positivt at såpass mange har engasjert seg i denne saken.

– Det er jo lagt opp til en bred høring. Dette viser at demokratiet fungerer, sier hun og tilføyer:

– Nå blir saken godt belyst, og så skal regjeringen gjøre en grundig vurdering.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Føler du at dere arbeider mot folket når flertallet virker å være imot søndagsåpent?

– Det er mange måter å se det på. Det er viktig å huske at både Høyre, Venstre og Frp hadde søndagsåpne butikker på sine partiprogram. Det er for tidlig å konkludere, sier hun.

Topper spørsmålslisten

Det flyter over av høringssvar iKulturdepartementet, men ogsåStortinget har fått merke engasjementet rundt søndagshandel.

Hittil i 2015 er det blitt stilt heleni skriftlige spørsmål fra politikere som problematiserer et mulig nytt regelverk. Til sammenligning er det bare stilt to spørsmål av samme type i asylbarnsaken. Medlemsrotet i Den katolske kirke når heller ikke opp til debatten om nordmenns ukentlige hviledag.

BJØRGVIN-BISPEN:Ber kristne kjempe mot søndagshandelen

Det er i hovedsak i februar og mars, i tiden før høringsnotatet ble sendt, at næringsminister Monica Mæland (H) og Thorhild Widvey (H) er blitt bombardert med svarfrister.

Majoriteten av spørsmålsstillerne erKrF-politikere, og ordlyden har gått på alt fra klima, til frivillighetsarbeid, matvarepriser og helligdagsfred.Line Henriette Hjemdal (KrF) i næringskomiteen på Stortinget står for tre av dem,

– Det er fordi regjeringen har lite dokumentasjon på hvilke ting som vil oppstå dersom butikkene blir åpne på søndager, sier hun.