DØD: Tidligere Dagen-redaktør Odd Strand. Arkivfoto

Odd Strand er død

Tidligere sjefredaktør i Dagen, Odd Strand, er død, 96 år gammel.

Strand ble ansatt i Dagen i 1938 etter å ha studert juss. Straks etter krigen var han tilbake på plass i redaksjonen, og han får æren for den legendariske «No er det i Noreg atter dag»-forsiden som prydet avisen 9. mai 1945.

I 1949, ved avisens 30-årsjubileum, fikk han redaktøransvar for Dagens nyopprettede Oslo-kontor. Tre år senere ble avisens første sjefredaktør Johannes Lavik syk. Strand ble konstituert som sjefredaktør. Etter at Lavik døde i september 1952 ble Strand i februar året etter fast ansatt som hans etterfølger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Strand tok raskt til orde for å styrke avisens kristenlivsavdeling. Første kalte styret den da kjente indremisjonsforkynneren Bernhard Eide. Han takket nei. Deretter henvendte styret seg i to omganger til Arthur Berg. Han sa ja på andre forsøk, til det han kalte en «sjølvstendig redaktørstilling for det teologiske stoffet.»

Dette sa styret ja til. Men det oppstod ganske raskt uoverensstemmelser mellom Strand og Berg. Konfliktens kjerne skal ha vært redaksjonens behandling av kirkelige og kirkepolitiske spørsmål – og komnpetanseforhold mellom de to redaktørene.

Først sa begge redaktørene opp sine stillinger, senere ble Berg kalt tilbake av styret. Strand gikk ganske snart over til Bergens Tidende, hvor han arbeidet i 30 år og ble redaksjonssjef frem til han gikk av med pensjon i 1986.

Tidligere BT-redaktør Kjartan Rødland, som selv gikk i lære hos Strand, skriver i sitt minneord at «Selv et bibliotek kan erstattes, men med Odd Strand er det viktige sider av Bergens historie som er revet ut av bøkene.»

Les også
«No er det i Noreg atter dag»