PSYKISK HJELP: F.v. Hege Christin Bjørkmann (16), Petter Haraldsen Haugland (22) og Orchidé Zubor (19) ba statsminister Erna Solberg slå et slag for psykisk helse blant unge.

Politikere ber om hjelp til sine psyke venner

Unge politikere er bekymret over at så mange unge sliter psykisk på grunn av kroppspress ­eller problemer i hjemmet.

– Vi vil advare unge mot å bli fanget av presset, med skjønnhetsideal, press om å få «likes» på Facebook, og å være absolutt vellykket hele tiden, sier Petter Haraldsen Haugland (22) fra Askøy og sentralstyremedlem i Unge Høyre, til Dagen.

I helgen var han en av mange unge politikere som inntok talerstolen på Høyres landsmøte og fortalte om venner som sliter psykisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Orchidé Zubor (19), fylkesleder i Oppland Unge Høyre, fortalte om en venninne som ønsket hjelp etter å ha opplevd vold i hjemmet.

– Da hun endelig bestemte seg for å ta i mot hjelp, måtte hun vente så lenge på psykologtime at hun etter to måneder holdt på å ta livet sitt. Det er ikke greit at du må vente så lenge på å få hjelp, sier Zubor til Dagen.

Hege Christin Bjørkmann (16) fra Finnmark Unge Høyre forteller om at halvparten dropper ut av videregående skole i hjemfylket.

– Jeg tror en viktig grunn er psykisk helse og utilstrekkelige tilbud. Skolepsykolog er en av tingene som må til for å hindre at unge dropper ut, sier Bjørkmann.

Velferdsparadoks

Lørdag sørget innsatsen fra dem og en andre rekke unge politikere for at landsmøtet vedtok å utvide tilbudet om skolepsykologer. De engasjerte seg også for rusavhengige.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie takket for engasjementet fra talerstolen. Også statsminister Erna Solberg setter pris på engasjementet for unge som sliter psykisk.

– Vil det hjelpe med flere skolepsykologer?

– Det vil hjelpe å ha noen å gå til. I tillegg er det mange gode prosjekter for å lære unge å mestre ulike typer følelser så de lærer å håndtere de vanskelige situasjonene, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De unge peker på at flere skolepsykologer vil avlaste helsesøstrene og gi mer kompetanse til å hjelpe barn og unge med psykisk helse.

Bjørkmann har selv venner som kunne hatt behov for å snakke med en psykolog.

– Folk sliter med depresjoner, spiseforstyrrelser, de ser seg i speilet og tenker at de ikke er gode nok.

Petter Haugland Haraldsen peker på at hver femte student sliter med psykiske problemer, noe som kan bli en stor utfordring for folkehelsa framover.

– Så har vi et velferdsparadoks i Norge. Stadig flere får materielle goder og veldig mye skulle tilsi at vi også får det bedre med oss selv. Tvert i mot ser vi at mange for et verre forhold til seg selv. Det er det vi vil forsøke å gjøre noe med, sier Haugland.

Pære mot psykolog

Psykiske problemer kan føre til at folk dropper ut av skolen, sliter med å få eller holde på en jobb, problemer med økonomi og i nære relasjoner, rusmisbruk og dårlig psykisk og fysisk helse senere i livet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Problemene kan oppstå som følge av vansker på skolen, mobbing, sosial isolasjon, skilsmisse, vold og rusmisbruk i hjemmet, bakgrunn som flyktning, og genetisk sårbarhet.

Selv brenner Haugland for at også gutter skal våge å gå til psykolog. Han viser til et prøveprosjekt på Sandsli skole i Bergen der skolepsykologer senker terskelen for lettere å oppsøke hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det hjelper lite å bli tildelt en pære i storefri hvis man egentlig trenger en å dele sine bekymringer med, sa han i sitt innlegg til landsmøtet lørdag formiddag.

– Det var et stikk til den forrige regjeringen til deres manglende evne til å prioritere det som er viktigst, forklarer han overfor Dagen.

Ernas råd

Bjørkmann peker på at også lærerne må kurses i å oppdage om elever har det vondt.

– Dere er selv med i et parti med mange vellykkede, høyt utdannede og godt lønnede mennesker. Hva vil dere si til unge i dag som opplever presset om å være pen og vellykket?

– Vi er nødt til å lære oss å senke skuldrene litt. På den ene siden må det være lov å lese mye til en prøve for å få god karakter, men på den andre siden må du ikke la det gå så langt at det påvirker alt i livet, sier Haugland.

Zubor oppfordrer unge som har vanskelige opplevelser fra barndommen til å snakke om det med noen.

– Det er viktigere å bearbeide seg selv, og være ditt fulle jeg i stedet for å bære på en byrde hele livet, sier hun.

Statsministeren oppfordrer unge til å se og snakke med hverandre, og droppe mobbing på nett og på grunn av utseende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det skal så lite til for å tippe noen over i spiseproblemer eller store alvorlige psykiske problemer.

Til unge som sliter psykisk har Solberg følgende oppmuntring:

– Det går over, det blir bedre. Ting oppleves ekstremt stort når du har problemer i ungdomstiden, men det er viktig å gi håp om at det blir bedre.

Og til foreldrene:

– Vi må bli bedre til å lære våre barn empati, så de tar ansvar for andre rundt seg.

Psykisk helse

15-20 prosent av barn og unge mellom 3 og 18 år har nedsatt funksjon på grunn av psykiske plager som angst, depresjon og atferdsproblemer.

Én av fem studenter sliter psykisk. Hos jentene sliter hver fjerde.

Omtrent åtte prosent av barn og unge har så alvorlige problemer at det tilfredsstiller kriteriene til en psykisk lidelse.

Kilde: TNS Gallup for studentsamskipnadene, Folkehelseinstituttet

Landsmøtet

Høyres landsmøte samlet 363 delegater denne helgen på Gardermoen.

Skole, næringsliv, helse og internasjonale konflikter var de viktigste sakene som ble behandlet.

Totalt kommer 600 personer var innom inkludert gjester, observatører og presse. 130 av dem er ordførerkandidater.

Skole, næringsliv, helse og internasjonale konflikter var de viktigste sakene som ble behandlet.

Les også
Rekordmange lærere tar videreutdanning
Les også
– Ikke kjøligere forhold til KrF
Les også
Ruller ut blå løper for barnefamilierLandsmøtet
Les også
Norske Ebba (28) er partileder i SverigeEbba Busch Thor
Les også
Solberg vil ha mer kompetanse i pleie- og omsorg