– Jeg har fått hatmeldinger om
...
– Jeg har fått hatmeldinger om at «du skal til helvete». Jeg har også fått mange meldinger fra folk som sender bibelord og ber for meg, sier Møre-biskop Ingeborg Midttømme. Foto: Astrid Dalehaug Norheim
Biskop får hatmail om at «du skal til helvete»
Del
– Det har ikke vært noen enkle timer jeg har bak meg nå, sier biskop Ingeborg Midttømme i Møre, etter at hun kom i skvis om ordinasjon av en lesbisk teologistudent.

Hanne Marie Pedersen-Eriksen. Foto: KrF/CC/Flickr
Onsdag kveld ble det kjent at Møre bispedømmeråd ville tilby Hanne Marie Pedersen­–Eriksen jobben som sogneprest i Sandøy, men anførte at tilbudet forutsatte ordinasjon.

Pedersen­–Eriksen er lesbisk og skal til sommeren gifte seg med sin kvinnelige kjæreste.

Møre­biskop Ingeborg Midttømme ønsker ikke å ordinere henne, altså innsette henes om prest.

Biskop sier nei til lesbisk prest  

Midttømme sa torsdag til Vårt Land at kirkeretten ikke tillater at en prest ordineres i et annet bispedømme enn der hun skal begynne å jobbe, og at det derfor ikke ville være mulig for Pedersen­–Eriksen å begynne i stillingen.

Senere på dagen sa Midttømme at hun hadde rådført seg med jurist og tidligere ekspedisjonssjef i departementets kirkeavdeling, Ole Herman Fisknes . Ifølge ham har regelverket i praksis åpnet for ordinasjon i et annet bispedømme. Hun åpner derfor for at Pedersen­–Eriksen kan ansettes i Møre .

Biskop snur i strid rundt lesbisk prest  

Den betente og pikante saken har vakt storm i sosiale medier og er også det store samtaletemaet i korridorene på Kirkemøtet i Trondheim .

Torsdag kveld samlet biskopene seg til møte for å drøfte saken.

Fredag formiddag samlet Midttømme sitt eget bispedømmeråd på kirkemøtehotellet for å orientere dem om utviklingen i saken.

«Jeg har ikke snudd»

– Jeg personlig har ikke snudd. Jeg står for det samme som jeg har stått for hele tiden. Min måte å forstå paragrafen på var for snever. Når det har dannet seg en praksis på at den anvendes på en annen måte, må jeg følge det.

Midttømme sier til Dagen at dette er konsekvensen av at kirken skal prøve å leve sammen med to syn.

– Hadde du noe valg?

– Et annet valg ville vært et uklokt valg. Det ville bare eskalert et konfliktnivå som kirken ikke er tjent med. Men jeg opplever at dette er en prøvesten på hvordan vi skal kunne si at vi har to syn ved siden av hverandre i kirken så lenge det er mulig for en annen biskop å gå inn å ordinere.

– Uthuler det som nå skjer uttalelsene om at det er to syn i kirken?

– Det gjenstår å se. Jeg er ikke sikker på hvordan vi nå i praksis skal vise til at det er to syn i kirken.

Hamar-biskopen er villig

Fredag formiddag skrev Dagen at Hamar­ -biskop Solveig Fiske er villig til å ordinere Pedersen­–Eriksen for at hun skulle kunne ta imot stillingen i Møre.

Biskop Fiske sier ja til å ordinere lesbisk teolog

VIL ORDINERE: – Vi har tradisjonen tåle at to syn lever ved siden av hverandre, sier biskop Solveig Fiske når hun sier seg villig til å ordinere lesbisk teologistudent slik at hun kan få stilling i nabo-bispedømmet Møre. Foto: Astrid Dalehaug Norheim

Kirkerådsmedlem fra Bjørgvin, Egil Morland, reagerer på prosessen. Han er overrasket over at Møre bispedømmeråd gjorde ansettelsen.

– Jeg trodde flertallet var solidarisk med biskopen, sier han.

Morland reagerer også på at andre biskoper sier seg villig til å ordinere.

– Jeg har inntrykk av at andre biskoper gjør det vanskelig for henne, sier Morland til Dagen.

Vanskelige timer

– Gjør de andre biskopene det vanskelig for deg, Midttømme?

– Det har ikke vært noen enkle timer jeg har bak meg nå.

Saken har ført til sterke reaksjoner.

– Jeg har fått mange anonyme, krasse meldinger på e­post. Jeg har fått hatmeldinger om at «du skal til helvete». Jeg har også fått mange meldinger fra folk som sender bibelord og ber som at jeg skal ha styrke og klokskap i denne prosessen. Ytterlighetene er store.

– Hva tenker du om hatmeldingene?

– Det sier noe om hvor dypt saken griper. Og at det er forferdeilg vanskelig å kommunisere at det ikke handler om å fordømme homofile på noen måte, men at det handler om å være tro mot det bibelske grunnlaget som de fleste kirker i verden er tuftet på.

– Hvilket forhold har til bispedømmerådet?

– Jeg har et godt forhold. Vi må tåle og takle uenighet. Det er demokratiets spilleregler er at flertallet bestemmer, sier Midttømme til Dagen.

Direkte og i opptak: Følg Kirkemøtet på nett-TV

 

krf,teologistudenter,hanne marie pedersen-eriksen,kirken,jobb,ordinasjon,prest,homofil,lesbisk,km15,kirkemøtet,solveig fiske,hamar,biskop,møre,ingeborg midttømme,hatmail,likekjønnet ekteskap,likekjønnet