Venstre gleder seg over KrFUs nei til Frp

Oslo (NTB-Mats Rønning) KrF bør holde døra lukket for et regjeringssamarbeid med Frp, mener ungdomsorganisasjonen KrFU. Rådet gleder samarbeidspartner Venstre.

– Jeg har stor respekt for at KrF skal ha en debatt om partiets regjeringsstandpunkt, men jeg synes det er hyggelig at KrFU i likhet med oss vil ha en ny blågrønn regjering, sier Venstres nestlederTerje Breivik til NTB.

Drømmen er en mindretallsregjering utgått av Venstre, KrF og Høyre. Men for at det skal skje, må statsministerErna Solberg (H) vrake sin nåværende regjeringspartner Frp. Det er hun i utgangspunktet ikke innstilt på, selv om drømmen om en borgerlig firepartiregjering er like fjern nå som den var ved valget i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen avtale

Landsmøtet i KrFU vedtok lørdag en anbefaling til moderpartiet som går ut på å søke makt gjennom en ikke-sosialistisk regjering uten Frp.

– Vi ønsker ikke å sitte i regjering med Frp. Partiet har en politikk som ligger altfor langt fra den KrF ønsker å føre, sier KrFU-lederIda Lindtveit.

Dersom Solberg ikke vil vrake Frp, vil ungdomsorganisasjonen at KrF inntar rollen som et fritt opposisjonsparti, uten en samarbeidsavtale med regjeringen, som partiet har i dag.

Det innebærer også at et KrF på vippen må være beredt til å kaste regjeringen og følgelig også bidra til at Ap kommer i regjering.

Vil ha ny regjering

Venstre-nestleder Terje Breivik slo fast at landet trenger en ny regjering, da han tidligere denne måneden ble valgt som listetopp under nominasjonsmøtet i Hordaland Venstre.

– Den sittende regjeringen fører en politikk som ikke er bærekraftig med historisk høy oljepengebruk, kombinert med en offentlig sektor som stadig eser ut. Slik kan det ikke fortsette, sa Breivik.

Han mener en blågrønn regjering, som han kaller det, vil være mer styringsdyktig og handlekraftig fordi den kan søke flertall til begge sider i politikken.

KrF-lederKnut Arild Hareide vil ikke kommentere lørdagens vedtak på KrFU-landsmøtet. Han viser til at innspillet er ett av flere fram mot landsstyremøtet i november, der en innstilling om regjeringssamarbeid skal vedtas. Innstillingen skal sluttbehandles på partiets landsmøte til våren.