Vedum: – Starten på et pensjonsran

SP-leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen gjør endringer for å synliggjøre de offentlig pensjonskostnadene i statsbudsjettet, slik at de kan kutte i dem i neste runde.

Tidligere har utgiftene til offentlig tjenestepensjon vært samlet under budsjettposten tilStatens pensjonskasse, men nå er de fordelt på de ulike direktoratene og departementene. Målet er å synliggjøre pensjonsutgiftene for virksomhetene, menVedum aner en annen og mørkere grunn. Han mener endringen er en dårlig forkledd unnskyldning for å kunne kutte i pensjonen ved neste korsvei, skriverDagsavisen.

– Dette er starten på et pensjonsran. Vi vet at veldig mange i Høyre og Frp vil kutte i de offentlige velferdsordningene og ønsker mer konkurranse med privat sektor. Når de synliggjør pensjonskostnadene, er det for at de lettere skal kunne angripe pensjonene i neste runde, sier Sp-lederen. Han frykter at kutt i offentlige pensjoner kan føre til press også på andre pensjonsordninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LO er også bekymret for endringen, men der er det mulig fremtidig privatisering som skaper uro.

– Dette er en privatiseringsstrategi. Indirekte kan dette kalles et pensjonsran fordi regjeringen legger til rette for å hive ut statsansatte til fordel for private, som de gjorde med renholderne iForsvaret tidligere i år, sier LO-nestlederTor Arne Solbakken.

– Skivebom

– Det er helt normalt for alle andre virksomheter at kostnader til pensjon er en del av budsjett og regnskap, skriver leder av Stortingets arbeids- og sosialkomiteArve Kambe fra Høyre i en e-post til Dagen.

Han mener Vedum enten har misforstått, eller at det hele er snakk om en total skivebom.

– Hvorfor i alle dager skal ikke statlig virksomhet synliggjøre pensjonskostnadene når de likevel er der, og private aktører må gjøre dette i sine regnskap, spør Kambe, og legger til at han mener dette bare er en av ryddeoppgavene etter den rødgrønne regjeringen.