Stifter nytt kristent parti

Verdipartiet satser på å stille valgliste i Rogaland til høsten.

Tidligere topper iPartiet De Kristne (PDK) har nå stiftet et nytt kristent parti kalt «Verdipartiet».

Det skjedde lørdag 26. november på Karmøy i Rogaland med rundt 20 personer til stede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Partiet ble lansert på et Israelsmøte samme kveld, forteller Magne Hersvik, leder for Verdipartiets interimsstyret.

– Vi har vært misfornøyd med partiet vi var i før. Nå ønsker vi å samle bred oppslutning om dette nye partiet i litt videre kretser enn PDK nådde fram til, sier han til Dagen.

Hersvik er tidligere leder for Stavanger PDK og sekretær i fylkeslaget. Han har vært Thailandmisjonær forDet norske misjonsselskap (NMS). Nå leder han Benin-Norge-stiftelsen og jobber som tolk, ifølge avisenNorge Idag, som først meldte om partiet stiftelse.

– Målet er stortingsplass

Trine Overå Hansen er nestleder i Verdipartiets interimsstyre. Huntrakk seg som nestleder for Partiet De Kristne etter landsmøtet i vår, da hun tapte kampvotering om ledervervet motErik Selle.

Allerede da skrev Dagen at hun vurderte å stifte et nytt parti. Styret har også med to eks-PDK-ere til.

Selles lederstil blir anført som hovedgrunnen for å danne det nye partiet. Hansen har tidligere anklaget Selle for å være lite lydhør for kritikk og lite interessert i å satse på partiorganisasjonen. Selle har imidlertid uttrykt at det kanskje er «nestlederstilen hennes som er problemet».

På Facebook skriver Hansen blant annet:

«Målet er selvsagt stortingsplass med et nytt parti. Hvis folk i Rogaland nå gir sin underskrift for at partiet kan stille liste, har vi kommet et stykke på vei. Ingen har noensinne kommet noe sted uten å ta et steg av gangen. Ellers er det vel slik at vi er mange som er partiløse. Vi har også folkevalgt med oss som har blitt skyvd ut av PDK. Da oppstår behovet for et nytt parti.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Med ny ledelse tror vi at vi kan nå lengre enn vi ser for oss at PDK kan få til, sier Hersvik.

– Går dette på person eller politikk?

– Vi i interimsstyret i Verdipartiet er misfornøyd med lederstilen til den nåværende lederen i PDK.

Småpartier

Hansen har siden vært i kontakt med flere eks-PDK-ere, samt folk fra Kystpartiet, Kristent Samlingsparti og Demokratene om å starte et nytt parti.

De vurderte å bli med i Kystpartiet, men slo det fra seg da Steinar Bastesen ikke ble valgt til partileder der, skriverKorsets Seier.

Deretter vurderte gruppen å danne noe de kalte Alliansen De Verdikonservative, men ble ikke enige om saker som flytting av den norske ambassaden til Jerusalem. Dermed dannet eks-PDK-ere Verdipartiet, skriver Norge Idag.

Gamle KrF-saker

– Vi vil holde opp verdiene vi mener er viktigst i alle samfunn: de kristne verdiene i Bibelen og De ti bud, sier Hersvik til Dagen.

Deres første mål er å samle inn 500 underskrifter i Rogaland innen slutten av mars for å kunne stille liste tilstortingsvalget. Hersvik håper å favne kristne velgere i alt fra frikirkelige til lutherske sammenhenger og Den norske kirke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hva blir kampsakene?

– De gamle, tradisjonelle KrF-sakene vil være viktige for oss. Vi vil ikke akseptere at den nyeekteskapsloven godtas og praktiseres videre. Vi vil støtte Israel og flytte den norske ambassaden til Jerusalem. Ellers er vi et tydelig borgerlig parti som vil støtte samfunnsbygging og de idealerHans Nielsen Hauge gjorde seg til talsmann for.

Skade KrF?

ValgforskerJohannes Bergh vedInstitutt for Samfunnsforskning uttalte tidligere i høst at det er vanskelig å se for seg at et verdikonservativt kristent parti skal kunne ta opp kampen med KrF.

– Det største potensialet et sånt parti har er å gjøre skade på KrF, sa Bergh.

– Det er vi uenige i, sier Hersvik.

Han sier at de er flere som er «skuffet over retningen KrF har gått i i verdispørsmål de siste årene».

– Håper dere å komme påStortinget til høsten?

– Det er et veldig optimistisk mål, og jeg tror ikke det er realistisk. Men vi håper på en del stemmer. På sikt ønsker vi å bli et landsdekkende parti som vil få betydning for det politiske liv i Norge, sier Hersvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener at Verdipartiet kan ha potensial for å overgå KrFs oppslutning på sikt.

Erik Selle har ikke svart på Dagens henvendelser fredag ettermiddag.