Statsminister Erna Solberg ble tatt imot av en militær æresgarde da hun ankom Jakarta tirsdag morgen. Solberg er på et to dagers statsbesøk i Indonesia. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Solberg: – Indonesia har en viktig global rolle

Statsminister Erna Solberg roste Indonesia som en viktig global aktør da hun tirsdag møtte president Joko Widodo i Jakarta.

– La meg først understreke hvor glad jeg er for å være her og for å besøke Indonesia, sa Solberg (H) til presidenten under en seremoni i presidentpalasset.

Hun framholdt at situasjonen i verden i dag krever et tettere internasjonalt samarbeid, og at Indonesias rolle i så måte blir stadig viktigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg mener at vi nå har en internasjonal situasjon som krever at hele verden samarbeider for å finne de gode løsningene, for det er så mange av våre konflikter og situasjoner som trenger et felles svar, sa Solberg da hun offisielt innledet det to dager lange besøket i verdens mest folkerike muslimske land.

Hun roste også det gode forholdet mellom Norge og Indonesia og trakk fram både klimasamarbeidet, samt diskusjoner om demokrati og menneskerettigheter som ifølge Solberg har pågått i flere år.

Besøker moské

Onsdag skal Solberg blant annet besøke en moské og ha samtaler med religiøse ledere om religiøs toleranse. Deretter går turen til øya Sumatra der hun skal besøke en av Indonesias enorme regnskoger.

Avskoging i Indonesia fører til store CO2-utslipp, og Norge har lovet Indonesia inntil 6 milliarder kroner hvis landet kan bevise at avskogingen bremser. Det har landet foreløpig ikke klart, og til nå er det ikke blitt utbetalt noe i forbindelse med skogbevaring.

– Mange muligheter

Deler av Solbergs program tirsdag var også viet norsk næringsliv.

– For det første er jo dette et enormt land, en enorm økonomi, og det kommer sannsynligvis til å bli en av de ti største økonomiene i verden, sier Solberg til NTB.

Hun mener at Norges fortrinn spesielt er knyttet til maritim næring og marin sektor, olje og gass, samt energispørsmål.

– Der har vi mye teknologi og kunnskap, men egentlig er dette et land for nesten alle typer næringer, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun mener også at Indonesia trenger internasjonale investeringer for at de mange unge skal få en god framtid.

– For at Indonesia skal skape muligheter for alle de unge som blir født og vokser opp her, så er det faktisk sånn at også internasjonale selskaper må inn og bidra til utviklingen, sier Erna Solberg.

Les også
Amnesty ber Solberg ta opp dødsstraff i IndonesiaFakta om Indonesia
Les også
Religiøst portforbud på Bali - stillhet i ferieparadiset
Les også
Neste stopp: IndonesiaSlik blir du utsending
Les også
Økonomisk storm venter valgvinnere i IndonesiaØyriket Indonesia