Innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani (Ap) er forundret over regjeringens konklusjoner når det gjelder internasjonale asyl- og flyktningkonvensjoner. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Nye Frp-toner om asyl skaper støy på Stortinget

Regjeringen vil likevel ikke utfordre internasjonale konvensjoner om asyl- og flyktningpolitikk. Frp følger ikke engang opp sine egne forslag, konstaterer Ap.

– Dette viser nok en gang at Fremskrittspartiet er mer opptatt av å rope høyt enn å komme med løsninger for å unngå nye migrasjonskriser, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani til NTB.

– Frp sier én ting, men følger ikke engang opp sine egne forslag. Denne saken viser hvorfor vi ikke kan overlate innvandringsdebatten til høyrepopulister, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nye signaler

Fremskrittspartiet har i en årrekke bedt Norge utfordre internasjonale konvensjoner på asyl- og flyktningområdet i den hensikt å gjennomføre politiske innstramminger.

Men før helgen kom det nye signaler fra justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Han poengterer at regjeringen allerede har et betydelig folkerettslig handlingsrom innenfor sentrale konvensjoner.

– Regjeringen har på den bakgrunn konkludert med at Norge på nåværende tidspunkt ikke bør ta initiativ til endring av sentrale konvensjoner av relevans for flukt og migrasjon eller til en internasjonal gjennomgang av disse, slår han fast i et svar på et skriftlig spørsmål fra Senterpartiets Willfred Nordlund.

Krever svar

Wara lover at han «så snart som mulig» vil komme tilbake til Stortinget med mer informasjon om den interne gjennomgangen, som først ble kjent fredag ettermiddag.

– Norge må ha en tydelig stemme i Europa om en av vår tids største utfordringer. Regjeringen må avklare denne saken med Stortinget, og jeg forventer at det skjer snart, sier Gharahkhani.

Selv om kravene om å utfordre internasjonale konvensjoner først og fremst er blitt forbundet med Frp, inngår det i asylforliket som Høyre, Frp, KrF, Venstre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble enige om høsten 2015. Avtalen slår fast at disse konvensjonene er «mindre tilpasset dagens situasjon enn den tid da de ble skrevet».

– Kan være riktig

Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim sier regjeringens nye vurdering av forholdet til internasjonale konvensjoner «kan være riktig».

– En revidering av internasjonale konvensjoner kan like godt føre til at de enkelte nasjoners ansvar for flyktninger blir skjerpet og at man kan risikere å oppnå motsatt av ønsket effekt. Frp ønsker fortsatt å ta et slikt initiativ, men på nåværende tidspunkt kan det være at regjeringens vurdering er riktig, sier Helgheim til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dersom det viser seg at vi kan gjennomføre betydelige innstramminger nå uten å endre konvensjoner, kan det være best å gjøre dette først og komme tilbake til konvensjoner senere. For Frps del er det viktig at det faktisk er et betydelig rom i dag, hvis ikke vil vi legge press på at Norge likevel skal ta et slikt initiativ, fortsetter han.

NTB-Mats Rønning og Jon Even Andersen

Les også
Norsk syriafarer vil hjem til Norge–Frp skeptisk
Les også
Frp: Fastende barn utsettes for omsorgssvikt
Les også
Carl I. Hagen anmelder Lan Marie Nguyen Berg
Les også
Klar fremgang for Høyre og SV
Les også
Regjeringens første budsjettfrieri til KrF