NY PARTILEDER: Lørdag 25. april velger opposisjonspartiet Kristdemokraterna ny partileder etter at Göran Hägglund meldte sin avgang i januar. En enstemmig valgkomité har foreslått Ebba Busch Thor som ny partileder. Foto: T. Busch Christensen

Norske Ebba (28) er partileder i Sverige

Hun er norsk statsborger og feirer 17. mai i bunad. Ebba Busch Thor (28) er partileder for svenske Kristdemokraterna.

Denne artikkelen ble først publisert 25. april 2015.

-------

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For første gang får Sverige en partileder med både norsk og svensk statsborgerskap.

– Ja, det er første gang vi får en partileder i Sverige med norsk statsborgerskap, sier statsviter og forsker Patrik Øhberg ved Gøteborgs Universitet, til Dagen.

VIDEO: Se Ebbas seierstale direkte klokken 10.30

Lørdag valgte opposisjonspartiet Kristdemokraterna ny partileder etter at Göran Hägglund meldte sin avgang i januar. En enstemmig valgkomité hadde foreslått Busch Thor som ny partileder, noe som også ble resultatet.

I Sverige er det mulig å ha både svensk og norsk statsborgerskap.

– Viktig for meg

– Min norske arv er en viktig del av hvem jeg er. Jeg er stolt av mine norske aner, sier Ebba Busch Thor til Dagen.

Busch Thor er bare 28 år gammel, men blir beskrevet som kunnskapsrik og kompetent av partiutvalgets leder, Chatrine Pålsson Ahlgren. Hun blir partiets første kvinnelige leder, og den yngste noensinne.

28-åringen forteller at familien feirer norske tradisjoner og at hennes pappa brukte et typisk norsk argument for å få henne med ut på eventyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han sa alltid til meg at alle norske barn går på tur, sier hun muntert.

Norske mestere

Historien til Ebba Busch Thor fra Uppsala er rik på norske røtter, og ikke hvilke som helst norske røtter. Ebbas oldefar het Aksel Johan Gresvik, mannen som startet Gresvik Sport, nå G-sport, som er Norges største sportskjede.

Hennes farfar var norsk mester i roing. Men det er altså hennes far Truls Maurice Busch Christensen som gjorde at hun ble født i Sverige.

Han kom til Uppsala på sykkel (!) i 1984. Her begynte han på bibelskole i menigheten Livets Ord. Her giftet han seg også med den svensken juristen Helena Allert, og sammen fikk de Ebba og Gustav.

Dramatisk historie

– Ebba har navnet etter sin norske mormor, en flott kvinne med sterk personlighet. Hun oppdro oss fem søsken nesten alene etter at min far døde i en storm på Finse i 1955, og ble først funnet etter 3 år, forteller pappa Truls Busch Christensen.

Ebba ble født i Uppsala hvor hun vokste opp. Fordi hun ble født av en norsk pappa og en svensk mamma fikk hun automatisk både norsk og svensk statsborgerskap. I dag har Ebba dobbelt statsborgerskap.

Feirer 17. mai i bunad

Pappaen forteller at familien alltid har feiret 17. mai, selv om de har bodd i Sverige.

– Vi har feiret sammen med andre nordmenn på Skansen i Stockholm. Ebba snakker flytende norsk og kan synge flere norske nasjonalsanger. Hun har på seg bunad, en bunad hun har arvet etter sin norske farmor, som også het Ebba, forteller Busch Christensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norske flagg: Ebba til høyre i bildet med bunad og norske flagg. I midten står Ebbas svenske mamma Helena (også i norsk bunad) og hennes bror Gustav. Foto: Privat

Oppdaget 15-åring

– Så du noen tegn da Ebba var ung at hun kom til å bli politiker?

– Jeg husker da hun var 15 år gammel og Skolstyrelsen holdt på å granske Livets Ords kristne skola for femte gang. Ebba var da elevrådsformann og hadde lest rapporten fra Skolstyrelsen grundig. Hun påpekte da åpenbare feil i rapporten, noe hun fortalte til representantene fra styrelsen. Jeg husker hun ble ordentlig sint og ville gjøre noe med det. Da skjønte jeg at hun kom til å bli en sånn kvinne som ville endre på ting, forteller pappa Busch Christensen.

– Karismatisk

Stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har møtt Ebba Busch Thor flere ganger.

– Hun er karismatisk, hun kan ta en forsamling fra talerstolen. Dessuten er hun en dyktig politiker, sier Ropstad til Dagen.

Han er to eldre enn sin svenske «partikollega» og er imponert av at Busch Thor nå skal lede Kristdemokraterna i en alder av bare 28 år.

– Hun har vist gjennom sitt arbeid i Kristdemokraternas ungdomsparti og som Kommunalråd i Uppsala at hun har politisk tyngde på tross av sin unge alder. Jeg håper og tror hun vil bidra til å løfte KD inn i regjering igjen, sier Ropstad.

Termin på 17.mai

Lørdag kl 10:30 holder Ebba Busch Thor en tale i Folkets Hus i Stockholm som overføres direkte på nett Svt Forum.

Selv om Ebba Busch Thor er klar til å lede Kristdemokraterna fra lørdag tar det ikke lang tid før hun må ut i permisjon. Hun er gravid og terminen er 17. mai!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ebba Busch Thor

Født i Uppsala i 1987.

Pappa Truls Maurice Busch Christensen er norsk og mamma Helena Allert er svensk.

Ebba Busch Thor er gift med fotballspilleren Niklas Busch Thor.

Hun gikk på Livets Ords kristna skola 1. - 9. klasse.

Kommunalråd for Kristdemokraterna i Uppsala kommun 2010 - 2014.

Blir Kristdemokraternas nye partileder lørdag etter Göran Hägglund.

Les også
Skal forske på NRK-anker Sællmanns korsnekt
Les også
Sverigedemokraterna i full strid med ungdomsfløyen
Les også
SD: Vi krever ingen unnskyldning fra Skavlan
Les også
Søndagsskolegeneral blir KRIK-leder
Les også
Nå forventer KrF støtte til ny plan mot jødehatForslag til tiltak
Les også
Fredrik Skavlan forsvarte intervjuet med ÅkessonKringkastingsrådet