Listhaug kan stjele kristne velgere

For første gang siden Sylvi Listhaug (Frp) ble statsråd, møter hun KrF­leder Knut Arild Hareide til debatt.

På Evangeliesenterets sommerstevne, midt i Østfolds dype skoger, møtes torsdag kveldSylvi Listhaug (Frp) ogKnut Arild Hareide (KrF) til debatt. Tema er hva slags innflytelse deres kristne tro har i politikken. Politikerne vil bli grillet om hvordan deres kristne tro påvirker politikken.

Mens gjestene på Evangeliesenterets sommerstevne er blant Kristelig Folkepartis kjernevelgere, mener valgforskerJohannes Bergh at kristne velgere ikke er en viktig gruppe for Fremskrittspartiet. Han tror likevel Listhaug kan stjele noen stemmer fra KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det at hun har profilert seg som en kristen politiker er helt sikkert positivt og kan sikkert bidra til å appellere til den velgergruppen, sier Bergh, som er valganalytiker vedInstitutt for Samfunnsforskning (ISF).

Han understreker at Listhaug uansett vil bli sterkt assosiert med Fremskrittspartiets politikk. Partiet har i utgangspunktet relativt få kristne velgere.

– Innvandringspolitikken og alkohol og ruspolitikken er to saker hvor KrF og Frp har helt motsatte synspunkter og som gjør at kristne velgere ikke stemmer Frp.

– Er det slik at kristen-Norge har liberale holdninger i innvandringspolitikken?

– Det er stor variasjon i holdningene, også innad i KrF, men jeg tror det er riktig å si at den velgergruppen i hovedsak er tilhengere av en liberal innvandrings­politikk.

Åpen om kristen tro

Sylvi Listhaug er kjent for å bære det kristne korset og har tidligere vært åpen om sin tro. Til Dagen uttalte hun i fjor at hun ser på Jesus som sin personlige frelser.

– Jeg har en innstilling om at alt skjer av en grunn. Når jeg ser tilbake på livet mitt og valgene jeg har tatt, viser det seg at det jeg den gang følte var feil, viste seg å være riktig, sa Listhaug til Dagen.

Frp-toppen regnes av mange somSiv Jensens naturlige etterfølger på partitronen. Tidligere i sommer skrev Bergensavisen at Frp vurderer å stille med Listhaug som førstekandidat i Stortingsvalget i Hordaland, noe som gjør at KrF kan få ytterligere kamp om de kristne stemmene. Men hennes politiske fremtid er inntil videre uavklart. Hun har også varslet at hun av familiehensyn vurderer å trekke seg fra politikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Liten velgergruppe

En undersøkelse fraKIFO (Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning) viste i 2015 at Fremskrittspartiets velgere er mer sekulære og mer fiendtlig innstilt til religion enn andre velgergrupper. Samme år uttalte Frp-nestorCarl I. Hagen at han mente Frp hadde gitt opp kampen om kristne velgere. Hans utspill ble avvist av flere sentrale personer i partiet.

I boken «Valg og velgere» avBernt Aardahl og Johannes Bergh fra 2015 kommer det frem at de kristne velgerne blir stadig færre. Bergh mener denne gruppen velgere i antall utgjør en liten og lite viktig gruppe for Frp.

– Hvis Frp klarer å ta noen av de velgerne, er det mer å tape for KrF enn det er å vinne for Frp. Dette er en liten gruppe som blir stadig ­eldre.

Han peker på at det som i den store sammenhengen er en liten velgerskare for Frp, derimot er en viktig gruppe for Knut Arild Hareide. Partilederen har allerede besøkt flere stevner og skal videre fra Evangeliesenteret på Østerbo torsdag tilIndremisjonsforbundet singeneralforsamling i Ålesund fredag.

– KrF er et parti som er helt avhengig av denne gruppen velgere, samtidig som de også trenger å få nye velgergrupper.

Kristne verdier

Samtalen mellom Listhaug og Hareide vil bli ledet avBjørn Gjellum, et kjent ansikt fraEvangeliesenterets TV-sendinger påVisjon Norge.

– Utgangspunktet er at dette er to ledende politikere som vi vet har disse kristne verdiene med seg og hvorvidt man kan forvente at de ivaretar disse verdiene i politikken, sier daglig lederTrond Eriksen i Evangeliesenteret.

Han tror det er interesse blant stevnegjestene for å vite hvordan de to politikerne orienterer seg i spørsmål om tro og politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er to partier som kanskje i utgangspunktet står på hver sin kant i politikken, men det er politikere som har troen og de kristne verdiene til felles.