KrF frustrert over oppmyking av lotterimonopolet

I KrF mener man at Høyre og Frp gambler med Norsk Tippings lotterimonopol. Regjeringen vil slippe frivillige organisasjoner inn på lotterimarkedet.

– Jeg er redd for at dette utfordrer enerettsmodellen. Dersom den ryker, har vi ingen kontroll, sier KrFs kulturpolitiske talsperson Geir Bekkevold tilKlassekampen.

Regjeringen ønsker å gi tillatelse til inntil fem lotterier med 300 millioner kroner i årlig omsetning. Tillatelsen skal gjelde i ni år. Fem frivillige organisasjoner vil dermed få lov til å drive med pengespill for opptil 1,5 milliarder kroner i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyre og Fremskrittspartiet trenger imidlertid bare støtte fra støttepartiet Venstre for å få flertall for liberaliseringen, og KrF er derfor i praksis spilt sjakk matt. Saken skaper nå uro innad i KrF, opplyser flere kilder i partiet til avisen.

– Jeg er veldig kritisk til liberalisering av spillpolitikken. Jeg savner en helhetlig spillpolitikk fra regjeringen til Stortinget. I stedet får vi flere drypp, som legalisering av poker og liberalisering av spillmonopolet, sier Bekkevold.

KrF mener blant annet at lovenderingen vil kunne gi reklamepress, noe som de frykter vil føre til flere spilleavhengige.

I Høyre sier Kårstein Eidem Løvaas i familie- og kulturkomiteen på Stortinget at de rydder opp i en lite konsistent og uryddig politikk. Han avviser også at partiet ønsker å svekke Norsk Tippings enerett på å drive lotteri og pengespill.

Løvaas forteller imidlertid at Høyre har vurdert å gå enda lenger ved å tillate kommersielle pengespill i Norge for å hindre at rundt 1 milliard spillekroner lekker til utlandet hvert år. Men de har ikke klart å finne en modell som sikrer de sosialpolitiske hensynene og tar vare på inntektene, sier han.