Få asylankomster betaler for regjeringens budsjettavtale

Færre asylankomster og penger i bakhånd i den såkalte ymseposten betaler for pakken som regjeringen tilbød støttepartiene for å få budsjettenighet.

Regjeringen hadde på forhånd varslet at de ville bruke penger som var til overs fra innvandrings- og integreringsområdet ettersom det har kommet langt færre asylsøkere i år enn anslått.

Til sammen brukte regjeringen 1,8 milliarder kroner. Dermed kommer hver fjerde krone i inndekningen fra asylfeltet – hovedsakelig i kutt i postene tilJustisdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Satt av penger til forhandlinger

De fire borgerlige partiene ble lørdag enige om et budsjett der de flytter på 7,3 milliarder kroner fra regjeringens opprinnelige forslag.

Pengene hentes fra følgende hovedområder:

* Reduserte asylkostnader

* Effektivisering i offentlig sektor

* Utbytte fra statlig eide selskaper

*Finansdepartementets post merket «ymse», hvor regjeringen har satt av 715 millioner kroner til overs.

– Allerede for et par uker siden rapporterte vi inn tilStortinget at vi ville bruke ubrukte midler fra asylfeltet til saldering, sa statsministerErna Solberg (H) til NTB etter å ha presentert budsjettavtalen lørdag kveld.

– Vi hadde også satt av en reserve på ymseposten. Vi visste jo at vi skulle forhandle, så da har vi brukt av den, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utsetter veiprosjekter

Gjennom effektiviseringsreformen henter regjeringen inn 891 millioner kroner.Forsvaret skjermes, men etater somFolkehelseinstituttet,Helsedirektoratet ogFiskeridirektoratet får mindre penger.

Videre settes flere samferdselsprosjekter på vent, blant annet Hålogalandsbrua på E6, riksvei 13 ved Deildo og igangsatte prosjekter på riksveinettet. Bygging av nytt nasjonalmuseum på Vestbanen får også en utsettelse.

Regjeringen henter nesten én milliard kroner i utbytte fra statlig eide selskaper. Investeringsselskapet Argentum bidrar med halvparten.Regjeringen henter en god slump fra realisering av eiendommer på Fornebu gjennom foretaket Siva, og også entreprenørselskapet Mesta og flyplasseier Avinor bidrar i kassen.