– Jeg tror veldig mange er nærmere KrF enn de tror
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mener jobben til partiet nå er å få velgere ned fra gjerdet.
Partileder Kjell Ingolf Ropstad før landsmøtet til KrF. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Partileder Kjell Ingolf Ropsta
...
Partileder Kjell Ingolf Ropstad før landsmøtet til KrF. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Del

I dag startet KrFs digitale landsmøte som skal vare frem til lørdag eller søndag hvis tiden drar ut. Her skal KrF snekre partiets politikk for de neste fire årene.

Møtet startet med en tale fra partileder Kjell Ingolf Ropstad som var spilt inn på forhånd:

Resultater

I talen løftet han frem seire KrF har fått i regjering og politikk partiet går til valg på de neste fire årene.

– KrFs arbeid i regjeringen nytter. Det gir resultater hver eneste dag, sa Ropstad.

Han ramset opp: fullfinansiert lærernorm, flere sykehjemsplasser, likeverdsreform, to landbruksoppgjør, flere kvoteflyktninger og styrket arbeid mot barnefattigdom.

Ny politikk

Samtidig ser han utfordringer fremover.

– La det ikke være noen tvil – KrF og regjeringen vil legge frem en kraftfull pakke for å motvirke langtidskonsekvensene av pandemien.

Én av sakene KrF skal diskutere på landsmøtet, som svar på noen av disse utfordringene, er blant annet en ny pårørendestøtte.

– Vi foreslår en statlig, skattefri ordning der en mottar om lag 7.500 kroner per måned. For å kunne motta støtten må den eldre ha et dokumentert omsorgsbehov. De må også bo i tilknytning til sine pårørende, sånn at jevnlig oppfølging er mulig.

– Pårørendestøtten skal ikke erstatte helsetjenestene til eldre som bor hjemme, men være et tillegg til de grunnleggende helse- og omsorgstjenestene som eldre får.

Permisjon

Partilederen vil også dagens tredeling av foreldrepermisjonen til livs.

– KrF skrote den rigide tredelingen av permisjonen og lage en bedre og mer fleksibel foreldrepermisjonsordning. Familier er forskjellige – one size fits all-konseptet funker ikke. Vi trenger langt mer fleksibilitet i fordelingen av permisjonen.

– Mye på spill

KrF har hatt en fallende oppslutning siden storhetstiden på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet. Nå er det litt over fire måneder til valget, og partiet ligger omlag konstant under sperregrensen på meningsmålingene.

– Mye står på spill de neste månedene fram mot valget, sa Ropstad til de 179 delegatene.

– Grunnlaget for KrFs sterke posisjon i norsk politikk, var at forgjengerne våre klarte å samle mennesker fra ulike kristne miljøer til felles politisk innsats. Med en tydelig forankring i et felles verdigrunnlag.

Mobilisering

Likevel understreket Ropstad at partiet han leder ikke bare er for kristne. Nå handler det om å mobilisere fra flere hold.

– KrF har plass til mange flere. Det holder at du mener at alle mennesker er like verdifulle.

– Jeg tror veldig mange er nærmere KrF enn de tror. Jobben vår er å få dem ned fra gjerdet, sa Ropstad.

kjell ingolf ropstad,krf