Siv Jensen går av som leder, peker på Listhaug som etterfølger
Siv Jensen kunngjorde torsdag ettermiddag at hun går av som leder for Fremskrittspartiet etter 15 år i posten. Hun tar ikke gjenvalg ved landsmøtet i mai.
Fremskrittspartiets leder Siv Jensen under pressekonferansen der hun varslet sin avgang. Foto: Berit Roald / NTB
Fremskrittspartiets leder Siv
...
Fremskrittspartiets leder Siv Jensen under pressekonferansen der hun varslet sin avgang. Foto: Berit Roald / NTB
Del

Meldingen slo ned som en bombe i det politiske Norge torsdag ettermiddag. Fremskrittspartiet innkalte til pressekonferanse på mindre enn en times varsel.

– Man må ha 120 prosent pågangsmot for å stå i dette over tid. Det har jeg hatt hele veien, inntil nå. Nå har jeg kjent at motivasjonen har kommet og gått, og da vet jeg at det er riktig å gi seg, sier Jensen til NTB.

Jensen har sittet på Stortinget for Oslo siden 1997 og overtok som partileder for Carl I. Hagen i 2006. Hun tok Fremskrittspartiet inn i regjering for første gang i 2013 og satt som finansminister til Frp forlot regjeringen i 2020.

Peker på Listhaug

Den avtroppende lederen peker ut Sylvi Listhaug som sin ønskede etterfølger, selv om hun presiserer at hun ikke kan velge selv. I tillegg anbefaler Jensen at Ketil Solvik-Olsen blir 1. nestleder.

– Jeg er overbevist om at Sylvi og Ketil er riktige valg som leder og 1. nestleder nå. Partiet trenger samling og stø kurs, være ett lag med bredde og tyngde.

Fremskrittspartiet har slitt på målingene de siste månedene, men Jensen sier det kun har gitt henne motivasjon til å fortsette. Hun peker istedenfor på den altoppslukende livsstilen som en grunn til å gi seg.

– Det handler om meg. At jeg i veldig mange år har ofret mye. Jeg har gitt avkall på mye samvær med venner og familie. Jeg er veldig familiekjær. De har vært der for meg alle disse årene. Nå er det min tur til å stille opp tilbake, sier Jensen, som avviser at hun på noe som helst vis er blitt presset til å trekke seg.

Den avtroppende lederen mener at det er på tide at andre, som er villig til å jobbe natt og dag, året rundt for partiet, overtar stafettpinnen.

Uro

Vinteren 2021 har Frp også opplevd stor intern uro. 15. desember ble partiets fylkesleder i Oslo, Geir Ugland Jacobsen, ekskludert.

– Jeg ville også bidra i omstillingen av partiet etter at vi gikk ut av regjering. Vi har tatt flere organisatoriske og bemanningsmessige grep. Jeg stikker ikke av når det blåser, og jeg skal bidra i de kommende månedene. Fremskrittspartiet kommer alltid til å være i mitt hjerte, sier Jensen.

Listhaug: – Det er så trist

Det er varslet en pressekonferanse fredag morgen med Sylvi Listhaug og Ketil Solvik-Olsen.

Foreløpig har ingen av dem kommentert at de nå blir pekt ut som henholdsvis leder- og nestlederkandidater av Jensen.

– Det er så trist at du gir deg som leder, Siv. Takk for en fantastisk innsats for Frp gjennom alle disse årene, Siv! Du har gjort en formidabel innsats for partiet!, skriver Listhaug i et Facebook-innlegg.

– Partiet velger

Den nye Frp-lederen skal velges på partiets landsmøte i mai.

Jensen skal sitte på Stortinget fram til høsten. I utgangspunktet var hun nominert til førsteplass på Oslo Frps stortingsliste før valget, men det er usikkert hvem som nå skal ta over den plassen.

– Det er helt opp til nominasjonsmøtet i Oslo fremskrittsparti å sette opp den listen, sier Jensen.

Solberg: – En av de viktigste politikerne

Statsminister Erna Solberg kaller avgangen vemodig. Hun kaller Jensen en tøff forhandler, kreativ og kunnskapsrik, og en politiker det gikk an å stole på.

– Siv har vært en av de viktigste politikerne i Norge de siste tiårene. Gjennom modige valg og sterk gjennomføringsevne har hun preget det politiske landskapet. Jeg ser tilbake på vårt samarbeid med glede og håper å ha god kontakt med Siv også fremover, uansett hva hun nå velger å gjøre, avslutter Solberg i et innlegg på Facebook .

Vet ikke hva hun skal gjøre

Siv Jensen sier at folk rundt henne ble overrasket da hun kom med beskjeden.

– Jeg tror de fikk sjokk. Det er veldig mange som er lei seg i dag, men det er sikkert også noen som er litt fornøyd.

– Har du tenkt noe over hva du skal gjøre framover?

– Overhodet ikke, sier den avtroppende Frp-lederen, som for øvrig forteller at hun skal snart få seg en liten hund.

frp-pk.,innenriks,nyheter,politikk,Politiske partier,norge,Riksnyheter,siv jensen,frp,fremskrittspartiet,ketil løset