Partisekretær Kjersti Stenseng, her sammen med partileder Jonas Gahr Støre under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo i 2019, sier de mange konfliktsakene i Trøndelag har gitt medlemsflukt. Foto: Terje Pedersen / NTB

Medlemsflukt fra Arbeiderpartiet

I 2017 hadde Arbeiderpartiet 53.300 medlemmer. Ved utgangen av fjoråret var medlemstallet falt til 44.900, en nedgang på nesten 16 prosent.

Blant partiene på Stortinget, er Arbeiderpartiet partiet som har mistet den største andelen medlemmer siden forrige stortingsvalgår. Det viser en oversiktAdresseavisen har utarbeidet.

Medlemsflukten er størst i Trøndelag Ap der medlemstallet har falt med 21,1 prosent i treårsperioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, viser til konfliktsaker som har preget fylkeslaget i Trøndelag for å forklare at Ap taper mest i dette fylket.

– Det er nok sammensatt. Men det har vært ganske krevende tider med sakene vi har hatt der. Medlemmer er splittet i synet på det som har skjedd, og folk har og meldt seg ut grunnet enkeltsaker. Vi har hatt noen tøffe runder, sier hun.

Medlemstapet i Oslo har vært på 17 prosent, mens det er lavest i Rogaland og Akershus med henholdsvis 7,5 og 7 prosent.

Fire partier har fått færre medlemmer de siste tre årene, mens fem partier har opplevd at medlemmene strømmer til.

Venstre har mistet 13,3 prosent av medlemmene. KrF har hatt et frafall på 11,7 prosent og Høyre har mistet 4,5 prosent av medlemmene.

Rødt har hatt en medlemsvekst på 132 prosent. Deretter følger MDG med en vekst på 40,1 prosent. SV har økt 34,3 prosent.

Frp har siden 2017 vokst 18,3 prosent og Senterpartiet har i samme periode vokst 17,1 prosent.