KrF krever full sal når Stortinget skal ta stilling til eggdonasjon
Partiet håper å vippe flertallet over på sin side ved å be alle 169 representanter om å møte opp til votering.
BER OM FULL SAL: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har tro på at stortingsflertallet kan stemme ned de varslede endringene i bioteknologiloven. Foto: Bjørn Olav Hammerstad
BER OM FULL SAL: KrF-leder Kje
...
BER OM FULL SAL: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har tro på at stortingsflertallet kan stemme ned de varslede endringene i bioteknologiloven. Foto: Bjørn Olav Hammerstad
Del

– Dette gjør vi fordi det er en så viktig sak for oss. Det Frp, SV og Ap her gjør er å åpne opp for et sorteringssamfunn der det systematisk letes etter barn som er annerledes før de blir født, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Det Ropstad mener kan føre Norge mot et sorteringssamfunn er varslede endringer i bioteknologiloven.

Tirsdag 26. mai skal Stortinget stemme over om eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og ja til tidlig ultralyd skal bli lovlig.

Frp-ere som vil stemme mot bio-forlik kan bli byttet ut. Det overrasker KrF

Uvanlig allianse

Forslagene er resultat av et forlik mellom Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti. KrF uttrykte tidligere denne måneden at de var sterkt kritisk til disse endringene og har forsøkt å få Frp-representanter som ikke er enige i forliket, om å stemme mot.

Fremskrittspartiet har som tradisjon å fristille sine representanter når Stortinget skal votere over samvittighetsspørsmål.

Som Dagen skrev tidligere i mai, er det imidlertid vanlig praksis å bare ha et representativt utvalg personer fra hvert parti til stede under voteringer i stortingssalen.

Frp-ere som da skulle vært til stede, men er uenig i eget partis standpunktet, pleier da å søke om utbytting den aktuelle dagen, så de slipper å stemme mot egen overbevisning, ifølge stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

Et parti kan likevel kreve at alle representantene skal være til stede i salen, og da må alle avgi stemme.

Trenger støtte fra 85

I utgangspunktet har Frp, Ap og SV flertall på Stortinget og kan dermed overkjøre regjeringen i så mange saker de vil, dersom ingen av deres representanter stemmer mot.

Sammen har de 87 av 169 representanter. De er avhengige av at minst 85 stemmer for å få flertall.

Tybring-Gjedde, Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen har tidligere opplyst til Dagen at de er mot eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Men bare Amundsen har svart at han vil stemme etter sin overbevisning dersom det blir full sal.

Ropstad prøver fortsatt

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har ennå ikke gitt opp kampen og tror det er mulig å få noen av Frps folkevalgte til å snu i saken.

Ifølge Vårt Land har KrF-ledelsen jobbet på spreng de siste dagene for å kartlegge hvor mange Frp-ere de kan få over på sin side.

Mandag kveld har de bestemt seg for å satse på at det går deres vei.

– Vi vil be om full sal når Stortinget skal ta stilling til denne saken. Det er fordi vi tror det blir jevnt og at vi har en reell sjanse til å vippe flertallet i vår retning.

kjell ingolf ropstad,krf,stortinget,fremskrittspartiet,sylvi listhaug,per-willy amundsen,christian tybring-gjedde,bioteknologiloven,forlik