Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ropstad: Håper vi snart kan åpne opp for samlinger med mer enn fem personer

Barne- og familieministeren står fast ved at trossamfunn må lage sine egne retningslinjer, men åpner for at departementet kan bistå dem i arbeidet.

Etter flere uker med korona-stengt har både barnehager og skoler åpnet dørene igjen. Det har også frisør- og velværebransjen. De har alle fått egne retningslinjer for hvordan de skal hindre smittespredning blant barn eller kunder.

Kirkene, som de siste ukene har invitert til digitale gudstjenester, må imidlertid lage sine egne retningslinjer for å gradvis kunne gjenoppta aktiviteten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Inntil videre gjelder de samme retningslinjene som tidligere for arrangementer og større samlinger, sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Dagen i forrige uke. Statsråden har også ansvar for kirkesaker.

Tilbyr departement-hjelp

Tirsdag møtte han medlemsorganisasjonene i Norges Kristne Råd for å snakke om den økonomiske situasjonen og diskutere korona-råd for gudstjenester og aktiviteter for barn og unge.

– Vi hadde en samtale om utfordringer knyttet til å gjenoppta aktivitetene i menigheter og trossamfunn. Jeg håper jo at vi snart kan åpne opp for sammenkomster med mer enn fem personer, sier Ropstad til Dagen.

Ropstad står fast ved at kirkene må lage sine egne retningslinjer, men åpner for at barne- og familiedepartementet kan bistå dem i arbeidet med disse.

– Både trossamfunnene jeg har snakket med i dag og jeg, er opptatt av behovet for felles retningslinjer som gjør det mulig å gjennomføre flere av aktivitetene deres, i tråd med smittevernreglene. Slike «bransjestandarder» må komme fra trossamfunnene selv. De er ekspertene på egen sektor, kjenner aktivitetene, behovene og utfordringene. Samtidig kan departementet være en dialogpartner i arbeidet og eventuell kontakt mot helsemyndigheter, sier han.

– Jeg blir stolt

Barne- og familieministeren innrømmer at han er imponert over hvordan flere trossamfunn har håndtert korona-krisen.

– Jeg blir stolt når jeg hører om den kreativiteten og tilpasningsevnen trossamfunnene jeg har snakket med i dag har møtt denne krisen med, sier han.

– Likevel kan ikke digitale aktiviteter erstatte de menneskelige møtene. Møtene hvor ansatte og frivillige kan være til stede for de som er i en sårbar situasjon, eller strekke ut en hånd til de som er ensomme. Derfor er det viktig å finne løsninger for at trossamfunnene kan gjennomføre flere av sine aktiviteter igjen, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ropstad gir ikke egne retningslinjer for kirken nå
Les også
Ap krever at Ropstad gir korona-råd til kirkene