Bjørnar Moxnes (Rødt) kalte Siv Jensen for «forskjellsdronning» fra talerstolen på Stortinget. Det fikk stortingspresidenten til å reagere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rødt-leder fikk tilsnakk for å ha brukt kallenavn på Siv Jensen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kalte finansminister Siv Jensen (Frp) «forskjellsdronning» fra talerstolen på Stortinget. Det fikk stortingspresidenten til å reagere.

– Siv Jensen er, med rette, ofte blitt kalt «bompengedronningen». Vi kan godt kalle henne, like treffende mener jeg, for «forskjellsdronningen», sa stortingsrepresentant og Rødt-leder Bjørnar Moxnes i sin replikk under fremleggelsen av forslaget til statsbudsjett.

Han viste til at han mener at regjeringen øker forskjellene med forslaget til statsbudsjett, blant annet med kuttene i arbeidsavklaringspenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Karakteristikken av finansministeren fikk stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) til å reagere.

– Presidenten vil påpeke at det er upassende og uparlamentarisk å karakterisere representanter, eller en statsråd, for eksempel…

– Dronning?, skjøt Moxnes inn.

– Nå er det presidenten som har ordet, og jeg vil ikke ha den typen karakteristikker. Det er ikke slik vi omtaler hverandre i stortingssalen.

I paragraf 55 i Stortingets forretningsorden heter det at «Upassende eller fornærmelig atferd eller tale er ikke tillatt. Slik atferd eller tale skal påtales av presidenten».

– La meg først si at jeg ikke skal gi Siv Jensen rojale titler. I hvert fall ikke i den salen her. Det skal jeg forbeholde de kongelige, sa Rødt-lederen etter Siv Jensens svar.