De neste ukene blir avgjørende for hvordan partiene vil gjøre det i årets kommunevalg. I de siste tre lokalvalgene har Frp gjort det langt dårligere enn på meningsmålingene, mens Senterpartiet har gått fram. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Frp dårligst på kommunevalgkamp

Frp kan ha grunn til å grue seg til valget. I de tre siste lokalvalgene har partiet nemlig gjort det langt dårligere enn det meningsmålingene tilsier.

NTB har gått gjennom forskjellen mellom snittet av meningsmålingene i månedene før valget, fra og med juli, og valgresultatet i kommunevalgene i 2007, 2011 og 2015. En tendens trer tydelig fram:

Frp gjorde det klart dårligere i alle de tre valgene enn det meningsmålingene på forhånd tydet på. I 2007 falt partiet med 2,6 prosentpoeng fra juli til valget, i 2011 hele 4,7 prosentpoeng og i 2015 1,4 prosentpoeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opptur og nedtur

Både Venstre og KrF har i alle de tre siste lokalvalgene fått litt bedre valgresultater enn målingene tilsier. Høyre hadde litt framgang i 2007 og 2011, men måtte tåle en bitte liten smell i 2015.

For Arbeiderpartiet var tallene positive i 2007 og 2011, da partiet gikk fram hele 5,2 prosentpoeng sammenlignet med julimålingene. I 2015 startet imidlertid nedturen med et valgresultat som ble 3,5 prosentpoeng lavere enn det målingene tydet på.

Sp gjorde et knallvalg i 2015 med en framgang på 3,4 prosentpoeng fra juli til valget.

SV har i likhet med Frp tradisjon for en nedgang fram mot valget. I siste valg endte partiet imidlertid «på streken» med samme resultat som i julimålingene.

Det samme var tilfelle for Miljøpartiet De Grønne (MDG), som så langt i år kan notere seg en framgang fra 6,2 til 7,3 prosent.

Dersom Frp følger trenden fra tidligere år, kan årets kommunevalg bli katastrofalt for partiet. Her diskuterer partileder Siv Jensen og nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes bompengesaken, som har fått partiet til å rase på meningsmålingene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Interessant

Årets valg blir spennende, særlig fordi oppslutningen om partiene har endret seg mye siden forrige lokalvalg, mener valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Partiene i samlesekken «Andre» har i alle de tre valgene gått fram fra julimålingen til valgdagen. I år er denne gruppen spesielt interessant, siden den inkluderer Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB), som har økt oppslutningen dramatisk i flere av de store byene. Fra juli til august har imidlertid oppslutningen i denne gruppa sunket fra 9,1 til 7,4 prosent.

Meningsmålingene i august gir Ap et snitt på 24,7 prosent, Høyre 21,3, Sp 14,5, Miljøpartiet De Grønne (MDG) 7,3, med Frp hakk i hæl med 7,2, ifølge nettstedetpollofpolls.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et hakk bak kommer SV med 6,5 prosent, deretter følger Rødt med 4,2, KrF med 4,1, FNB med 3,2 og Venstre med 3 prosent.

– Katastrofe for Frp

NTBs undersøkelse kan tyde på at særlig Sp kan le hele veien til valglokalene 9. september.

– Partiet ser ut til å gjøre det bra i lokalvalg. De ligger jo allerede høyt på målingene og har grunn til å være optimistiske fram mot valgdagen, sier Bergh.

For Frp er situasjonen mer nervepirrende.

– Frp har all grunn til å grue seg. De ligger allerede dårlig an, og hvis resultatet blir enda dårligere på valgdagen, er det jo en katastrofe for partiet, sier Bergh.

Frp-nestleder Terje Søviknes vedgår at trenden tidligere har vært nedgang i lokalvalgene, men vil ikke uttale seg om et eventuelt katastrofeutfall.

– Nå skal vi først la velgerne få si sitt. Vi har en klar ambisjon om å løfte oss, sier Søviknes, som peker på at partiet har utpekt 50 kommuner til satsingskommuner som følges opp ekstra.

– Vi har blitt flinkere til å spisse budskapet på konkrete saker, sier Frp-nestlederen.