Dansk islamfiendtlig parti kan få plass i Folketinget
Det islam- og innvandringsfiendtlige partiet Stram Kurs med Rasmus Paludan i spissen kan bli innvalgt i det danske Folketinget, viser en ny måling.
Rasmus Paludan (t.h) i det høyrenasjonalistiske partiet Stram Kurs i Danmark, har blant annet markert seg ved å brenne Koranen, surret inn i bacon. Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix
Rasmus Paludan (t.h) i det høy
...
Rasmus Paludan (t.h) i det høyrenasjonalistiske partiet Stram Kurs i Danmark, har blant annet markert seg ved å brenne Koranen, surret inn i bacon. Foto: Nikolai Linares / NTB scanpix
Del

Det høyrenasjonalistiske partiet, som ønsker at Danmark skal forby islam, får en oppslutning på 2,4 prosent på den siste Voxmeter-målingen. Om man tar høyde for feilmarginen ligger den reelle oppslutningen dermed et sted mellom 1,5 og 3,3 prosent.

To andre meningsmålinger viser at partiet får 2,7-3,9 prosent. Partiet har samlet nok underskrifter til å kunne stille til valg, og sperregrensen for å komme inn i Folketinget er 2 prosent.

– Dette er selvsagt gledelig. Jeg tar ikke noe for gitt, men det kan hende at vi har enda større oppslutning. Det er mange høyreorienterte som ikke vil si at de stemmer på Stram Kurs, sier Paludan.

I tillegg til å ville forby islam i Danmark tar partiet til orde for å utvise flyktninger og annullere dansk statsborgerskap for ikke-vestlige innvandrere.

Partiets grunnlegger har fått oppmerksomhet ved å publiserer videoer på YouTube som han har kalt en hyllest til ytringsfriheten. Der brenner han blant annet Koranen, noen ganger surret inn i bacon.

Koranbrenning

Flere steder i Danmark har partiet fått nei til å holde demonstrasjoner fordi sikkerhetsrisikoen anses å være for stor. Da det islamfiendtlige partiet holdt en protest på Nørrebro i København i midten av april, førte det til kraftige motdemonstrasjoner og opptøyer. Flere kastet brostein og andre gjenstander mot politiet.

I mars brant Paludan et eksemplar av Koranen utenfor Christiansborg slott, som huser både regjeringskontorene og Folketinget.

Koranbrenningen ble utført samtidig som muslimer arrangerte fredagsbønn utenfor Folketinget til minne om ofrene for moskéangrepet på New Zealand.

Hendelsen har også vakt oppmerksomhet i Tyrkia. Den statskontrollerte tyrkiske TV-kanalen TRT har lagt ut et klipp av Paludan idet han brenner Koranen på Twitter. Den engelskspråklige meldingen retter seg spesielt mot personer som er bosatt i Danmark, skriver altinget.dk mandag.

Nye partier

Dansk Folkeparti (DF) har lenge vært alene på ytre høyrefløyen i Danmark.

Men de siste årene har DF ikke bare fått konkurranse av Stram kurs, men også fra det nasjonalkonservative partiet Nye Borgerlige, som ble stiftet i 2015. Partiet ønsker blant annet full stans i behandlinger av asylsøknader i Danmark og vil også at Danmark trekker seg fra internasjonale avtaler.

DF har på sin side alliert seg med den nye høyrenasjonalistiske gruppen i EU-parlamentet som Italias innenriksminister Matteo Salvini har tatt initiativ til.

DF har lenge ført en hard retorikk mot innvandring og islam, og har vært en viktig pådriver for det såkalte paradigmeskiftet i dansk asylpolitikk, som et flertall i Folketinget har stilt seg bak.

dk-stram-kurs-måling,utenriks,nyheter,politikk,Politiske partier,norden,danmark,stram kurs,rasmus paludan,folketinget,islam,muslimer