Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener det trengs ro rundt fedrekvoten, som ble økt av regjeringen for bare et år siden. Flere i partiet ønsker imidlertid omkamp. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix.

Høyre vil fjerne pappakvoten

Til stor jubel vedtok Høyres landsmøte at familier på sikt skal kunne fordele foreldrepermisjonen fritt. Med andre ord går partiet inn for å fjerne pappapermen.

Dermed fikk permisjonsopprøret i Høyre til slutt gehør på landsmøtet på Gardermoen, etter å først ha tapt slaget om en snarlig revurdering av ordningen med 15 uker til far.

Setningen som ble vedtatt i prinsipprogrammet sier imidlertid ingenting om når Høyres mål skal innfris. Nestleder og kommunal- og moderniseringsminister Jan-Tore Sanner har gjort det klart at han ikke vil gjøre noe med pappapermen nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nå har vi i regjering gått inn for tredeling. Det mener jeg må stå seg. Dette er viktig for mange, og vi må ha en forutsigbarhet, sier han til NTB.

Høyre har også tidligere villet kutte fedrekvoten helt, men inngikk i 2014 et kompromiss med samarbeidspartiene Venstre og KrF om å redusere den til ti uker. Da fedrekvoten ble økt igjen til 15 uker fire år senere, var det bare KrF som stemte mot i Stortinget.