TREKKER SEG: Dag Sele trekker seg som fylkesleder i Hordaland. Han vil ikke ta ansvar for et prosjekt han ikke har tro på. Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix

Trekker seg i protest mot «feil retning»

– Selv om det er mange gode KrF-gjennomslag i regjeringsplattformen, er jeg bekymret for gjennomslagene Frp får, sier fylkesleder i Hordaland KrF.

Etter at KrF torsdag gikk inn i den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1985 har KrF-politikere reagert både positivt og negativt.

Knut Arild Hareide har gått av som partileder og det har kommet utmeldinger fra medlemmer i paritet som ikke ønsket å se KrF i regjering med Fremskrittspartiet. Samtidig peker andre i partiet på store KrF-gjennomslag i regjeringsplattformen på områder som bioteknologi og barnetrygd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Melder seg ut

Tidligere vara på Stortinget for KrF, Svein Helgesen, var en av de første til å melde seg ut etter at KrF valgte å gå inn i regjering. Han var en av seks avsender av et åpent brev til partiet.

«Å inngå i et forpliktende verdi- og politikkfellesskap som også omfatter ytre høyre fløy, gjør etter vårt syn noe med partiets identitet og «sjel»», står det i utmeldingsbrevet signert av blant annet Helgesen og tidligere ordfører i Forsand, Ole Tom Guse.

Trekker seg

Fylkesleder Dag Sele i Hordaland ber nå fylkeslaget finne ny leder på årsmøtet i mars. I fjor ble han valgt til to år, men går nå av etter ett.

– Hordaland KrF fortjener en leder med tilstrekkelig entusiasme. Jeg frykter vi går inn i et prosjekt som drar partiet i feil retning. Selv om det er mange gode KrF-gjennomslag i regjeringsplattformen, er jeg bekymret for gjennomslagene Frp får. Men jeg håper jeg tar feil, sier Sele til NRK.

– Stemte for

Fylkesleder i Rogaland, Oddny Helen Turøy er derimot mer positiv til regjeringssamarbeidet enn sin kollega Sele.

Hun mener KrF har fått mange gjennomslag i den nye regjeringsplattformen.

– Jeg syns det er mye godt i den nye plattformen. KrF har fått til mye og sammenliknet med Jeløya-erklæringen drar denne plattformen politikken mot sentrum. Det var derfor jeg også stemte for. Jeg er fornøyd med barnereformen og at barnetrygden øktes.

Hun legger også til at partiet har fått store gjennomslag i landsbrukspolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også skeptisk til Frp

– Er du begeistret for regjeringsprosjektet?

– Ja, det er jeg, men jeg ser også at vi får noen utfordringer. Det sitter langt inne å sitte i regjering med Frp. Samtidig er jeg imponert over det vi har fått til av gode KrF-gjennomslag. Vi er tross alt et lite parti og vi har fått gjennom mye av vår politikk, sier Turøy.

Hun innrømmer at Frp har fått gjennomslag på innvandringsfeltet, som KrF helst skulle unngått.

– Jeg tenker at en oppmykning på innvandring og kvoteflyktninger hadde vært bra. Samtidig får vi gjort noe for konvertittene. At de får kjørt en sak der de selv, og vitner, får møte opp, slikt at det faktisk er mulig å bli trodd på.

Turøy mener det er viktig at begeistringen for regjeringsprosjektet nå spres til alle i partiet, ikke bare den «blå» delen.

– Jeg håper vi nå har diskutert dette ferdig, og nå kan fokusere på de politiske sakene som hele partiet er enige om.