Gustav Kasselstrand, leder i Sverigedemokraternas ungdomsparti SDU, på vei til partiledelsen, som mandag besluttet at han skal ekskluderes fra partiet. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix

– Konflikten i Sverigedemokraterna neppe over

Sverigedemokraterna kaster ut sju partimedlemmer, blant dem de to øverste lederne i partiets ungdomsfløy SDU. Men konflikten er trolig ikke over med det, ifølge en svensk statsviter.

Utkastelsene ble kunngjort av partisekretær Richard Jomshof på en pressekonferanse i Stockholm mandag.

– Samtlige har hatt beviselige og tydelige ekstremistkoblinger, sier Jomshof om dem som nå må forlate det høyrepopulistiske partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SDUs leder Gustav Kasselstrand og SDUs nestleder William Hahne anklages for å ha koblinger til ekstremistiske og antisemittiske personer og grupper, blant annet Nordisk Ungdom. Ifølge Jomshof har de også løyet for partiledelsen om sin opptreden.

– Det er helt uakseptabelt. De har opptrådt på en moralsk tvilsom måte og skadet moderpartiet, sier Jomshof.

Både Kasselstrand og Hahne avviser anklagene.

Mer splid?

Et stort flertall i partiledelsen stemte for eksklusjonene, men det finnes også kritiske røster. SD-ledelsen risikerer fortsatt konflikt med Kasselstrand og Hahnes tilhengere, som står for en mer nasjonalistisk linje enn partiets toppledere.

– Det gjenstår å se om dette blir begynnelsen på enda mer splittelse, eller om det blir et sluttpunkt, sier statsviteren Andreas Johansson Heinö.

Han tror ungdomsfløyen SDU nå står foran en dramatisk periode med konflikter mellom ulike fraksjoner, og han er ikke sikker på at partiets ekskluderingsvedtak vil være nok til å avskrekke opposisjonen i SDU og moderpartiet.

– Men det er klart at man viser at man mener alvor, sier han.

– Annen ideologi

Partiledelsen har gransket i alt 24 partimedlemmer, hvorav seks-sju har valgt å forlate partiet frivillig. De sju som nå kastes ut, er personer som ikke deler Sverigedemokraternas ideologi, ifølge Jomshof.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener ekskluderingene er «triste saker», men understreker samtidig at de er nødvendige for at ekstremister ikke skal komme inn i moderpartiet via ungdomsfløyen.

– Dette er en liten gruppe som kan forårsake stor skade hvis de får herje fritt, sier Jomshof.

– Skinnprosess

Både Kasselstrand og Hahne var før mandagens vedtak overbevist om at de var på vei ut.

– Det har vært en skinnprosess fra begynnelse til slutt, sier Hahne.

Kasselstrand mener imidlertid at utkastelsene kommer til å bli opphevet i november. Han legger skylden på Mattias Karlsson, som regnes som Sverigedemokraternas fremste ideolog.

– Ledelsen er bare et ratifiseringsorgan for Mattias Karlsson. De er en gjeng med nikkedukker, sier Kasselstrand til TT.

Karlsson fungerte som partileder mens Jimmie Åkesson var sykemeldt. (©NTB)

Les også
Kristen og kritisk
Les også
Norske Ebba (28) er partileder i SverigeEbba Busch Thor
Les også
Skavlan slipper kritikk fra Kringkastingsrådet
Les også
Sverigedemokraterna i full strid med ungdomsfløyen
Les også
SD: Vi krever ingen unnskyldning fra Skavlan