GRØNN KRISTEN: Hildegunn Marie T- Schuff er på topp for Miljøpartiet De Grønne i Songdalen like utenfor Kristiansand.

Å være grønn er en del av hennes tro

Det måtte et miljøparti til før Korsvei-redaktør og Ansgar-lektor Hildegunn Schuff ble lokalpolitiker.

Hildegunn Marie T. Schuff kan ikke vente lenger med å ta klimaendringene mer på alvor, og har kastet seg på den grønne bølgen.

– Det har blitt en del av troen, et slags kall og en opplevelse av at dette må jeg gjøre. Jeg kan ikke sitte stille, sier Miljøpartiet De Grønnes listetopp i Songdalen utenfor Kristiansand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Delvis grønnkledd vandrer den miljøbevisste høgskolelektoren rundt i parken i bygdekommunens sentrum kalt Nodeland, eller «Nådeland» som innbyggerne kan finne på å si.

Miljø og rettferdig er viktig for høgskolelektoren ved Ansgar Teologiske Høgskole, og denne høsten stiller hun for første gang opp i politikken. Troen tar hun med seg, og opplever at hun respekteres for det.

– Gud tok en sjanse da han la skaperverket i våre hender. Det utfordrer meg, sier hun.

Skaperverk-tanken

Toppkandidaten er ikke den eneste kristne som stiller for De Grønne denne høsten. Dagen har tidligere skrevet om sokneprest og misjonær Tom Sverre Tomren som i 2007 gikk fra KrF og i 2011 ble listetopp for MDG i Hordaland. To år senere var han også listetopp i Stortingsvalget.

Schuff kjenner også flere listetopper i småkommuner rundt om. Flere av dem har hun truffet på Korsvei, en økumenisk bevegelse som vektlegger miljø og rettferdighet.

– Jeg traff dem på listetoppsamling. Det er folk fra ulike kanter av landet som er dypt engasjert i troen sin og menigheten, og som også sier at her må vi være med for å få til den grønne omstillingen og tenke bærekraft.

– Hvorfor trekker MDG kristne?

– Det gjelder særlig skaperverk-tanken. For meg selv var det en opplevelse av at her tas saken radikalt på alvor. En snakker ikke om å jobbe for penger og profitt, men for en økonomi som tar økologien på alvor. For meg blir det en helhet, der det handler om noe annet enn det materielle, nemlig hva det egentlig er som gir livskvalitet, mening og fellesskap, framfor å få lønnstillegg, sier Schuff.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og nettopp det knytter hun sammen med troen.

– Vi er en del av en større sammenheng, skaperverket, og har ansvar for det, for mennesker i andre land som merker klimaendringer allerede nå og for kommende generasjoner, sier hun.

Hun peker på at «et engasjement ut fra Guds brennende kjærlighet til verden henger sammen med å bygge fellesskap, møte hverandre og ikke diskriminere. Det gjør noe med måten vi forholder oss til hverandre og skaperverket på».

Økologiske poteter

Tidligere har Schuff takket nei til forespørsler om å stille på KrFs liste. Det var først da Miljøpartiet De Grønne trengte noen på toppen av valglista, at hjertet sa ja og hun fikk skvist inn plass i timeplanen.

– Jeg kjente at dette var noe jeg brant for og hadde lyst til å få til. Da sa jeg ja, sier Schuff.

Hun har da heller ikke ligget på latsiden til nå, men vært engasjert i menighets- og organisasjonsliv. For tiden jobber hun med en doktorgrad i psykologi og er med Korsvei, der hun er redaktør før tidsskriftet deres.

Det grønne engasjementet får hun i tillegg utløp for hjemme på Greipstad i Songdalen kommune. Der dyrker familien økologiske poteter og har høner som legger egg til eget og venners bruk.

Hjertesaker

Lokaltog, sykkelveier og bosetting av flyktninger er blant Schuffs hjertesaker for lokalvalget i september. Hun viser fram bygdekommunens togstasjon, som Schuff mener burde bli bedre utnyttet til å få de 6377 innbyggere til å reise mer kollektivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må ta innover oss den grunnleggende sårbarheten i skaperverket, og innrette livet og samfunnet etter det, i ydmykhet og takknemlighet til Gud, sier hun.

En hjertesak er internasjonal solidaritet. I sommerferien tok familien toget ned og opp igjen til Hellas. Der besøkte de Lesbos, en øy der mange båtflyktninger kommer i land.

– Når jeg ser den flyktningkrisen som er der tenker jeg at vi må være rause og ta i mot minst det antallet vi har blitt bedt om. Det har lokalpolitikerne her vært ganske gode på.

Schuff brenner også for å skape gode møteplasser i kommunens sentrum. I debatten om et kulturhus ønsker MDG seg et allhus med kafé, integreringstilbud, arbeidspraksis og møteplasser mellom generasjonene.

– Nå har vi en kafé på gamlehjemmet.

Sekulære velgere

– Står du på hele MDGs partiprogram?

– Nesten. En ting jeg er uenig i er abortsaken, en komplisert sak hvor jeg personlig ville lagt større vekt på å beskytte de ufødte barna.

– Er det vanskelig å representere et parti som vil legalisere cannabis som prøveprosjekt?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en misforstått sak. Vi går ikke inn for fri hasj, men en human ruspolitikk og medisinsk bruk.

Ifølge valgforsker Bernt Aardals ferske bok «Valg og velgere» fisker imidlertid MDG mest i sekulære velgergrupper.

Schuff tror miljøbevisste personer kan ha behov for å høre hjemme i en større sammenheng som MDG, akkurat som kristne kan føle seg hjemme i kirka.

– Hvor mange kristne velgere tror du at du vil dra i Songdalen?

– Det er ikke godt å si. Folk vet jo at jeg er kristen og engasjert i barnekoret her og den ortodokse menigheten. Men jeg snakker med flere enkeltpersoner som er kirkelig engasjerte som sier at det er bra at vi stiller med liste og at de vil støtte oss.

Samarbeidsplanen lokalt har ikke helt fastspikret for det selverklært blokkuavhengige partiet. Songdalen har ikke noe særlig til politisk venstreside, men har en Senterparti-ordfører som helst vil samarbeide bredt, ifølge Schuff.

– Vi samarbeider der vi får mest miljø og bærekraft igjen, sier hun.

De Grønne

Miljøpartiet De Grønne kom seg inn på Stortinget for første gang i 2013.

De fleste velgerne hentes fra de rødgrønne partiene, men MDG trekker også en del velgere fra gruppen av hjemmesittere, ifølge «Valg og velgere» av Bernt Aardal.

Partiet har det siste halvåret steget jevnt og trutt på meningsmålingene.

Forrige uke fikk rekordhøye 6 prosent på Dagens Næringslivs partibarometer for august.

På nett: mdg.no

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Gudsfrykt med nøysomhet anno 2015
Les også
Plan for grønne arbeidsplasser
Les også
Grønn rekordmåling
Les også
Etterlyser grønne valg hos kristneGrønne tips
Les også
Kommunene sier ja til å bosette over 10.000 flyktninger
Les også
Forskere: – Kortsiktig å legge ned skoler