Pave Frans møtte fredag overle
...
Pave Frans møtte fredag overlevende etter holocaust i Auschwitz i Polen. Foto: David W Cerny / Reuters / NTB scanpix
Paven besøkte Auschwitz
Del
Pave Frans besøkte fredag Auschwitz og møtte overlevende fra de tyske nazistenes jødeutryddelse.

Noen av de eldre jødene fikk et kyss av paven foran en vegg hvor tusenvis av mennesker ble summarisk henrettet ved skyting under andre verdenskrig .

Paven gikk alene gjennom den beryktede inngangsporten med ordene «Arbeit Macht Frei». Ved veggen hvor henrettelsene fant sted, tente han et lys før han ba en stille bønn.

Helgen

Deretter besøkte han cellen til den polske presten og helgenen Maxmilian Kobe, som frivillig led sultedøden i Auschwitz for å redde en annen fange.

Det anslås at om lag 1 million jøder og 100.000 andre mennesker ble drept i konsentrasjons- og dødsleirene som fikk navnet Auschwitz-Birkenau i det okkuperte Polen under andre verdenskrig.

LES: Hevder Gud var midt i Auschwitz

Vatikanet hadde på forhånd gjort det klart at paven ville besøke Auschwitz i stillhet, uten offentlige markeringer og bønnemøter. Beslutningen ble hilst velkommen av jødiske organisasjoner.

Paven gikk alene gjennom den beryktede inngangsporten med ordene «Arbeit Macht Frei». Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB scanpix
 

Under besøket skrev også pave Frans noen ord i gjesteboken: Herre, ha miskunn med ditt folk. Herre, tilgi all denne ondskap.

Utryddelse

Paven dro deretter til den nærliggende Birkenau -leiren. Under krigen var de to leirene deler av et enormt kompleks bygd opp av nazistene. Auschwitz var primært en arbeidsleir, mens Birkenau ble bygd for masseutryddelse.

De to leirene var viktige brikker i nazistenes omfattende planer om å utrydde folkegrupper i Europa som de mente var mindreverdige, blant dem homofile, sigøynere og sosialister. Men jødene utgjorde hoveddelen av dem som systematisk ble tilintetgjort.

Frans er den tredje paven som besøker de tidligere dødsleirene i Polen. Hans forgjengere Johannes Paul II og Benedikt XVI var også her.