Flere tusen demonstranter, man
...
Flere tusen demonstranter, mange av dem svartkledde, deltok i en protest mot regjeringens forslag til strengere abortlov i Warszawa lørdag. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB scanpix
Flere tusen protesterte mot abortforbud i Polen
Del
Tusenvis av svartkledde demonstranter protesterte lørdag i Warszawa i protest mot et lovforslag som nærmest vil totalforby abort i Polen.

«Stans fanatikerne ved makten» og «Vi trenger leger, ikke politi» var blant parolene i protesten utenfor nasjonalforsamlingen.

Kvinner i Polens hovedstad Warszawa roper slagord under demonstrasjonen mot innstramminger i abortloven, som fra før er blant Europas strengeste. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB scanpix

Demonstrasjonen var arrangert av ulike grupper som er for retten til selvbestemt abort. Det katolske Polen har fra før en av Europas strengeste abortlover, men regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS) vil stramme ytterligere inn.

PiS har lagt fram et lovforslag som innebærer at svangerskap bare kan avsluttes dersom morens liv står i fare. I tillegg vil regjeringspartiet øke fengselsstraffen fra to til fem år for dem som bryter abortloven.

– Jeg er skikkelig sint på disse mannfolkene i dress som vil ta avgjørelser om livene til mennesker som befinner seg i til tider ulidelige situasjoner, sier ungdomsskolelæreren Anna Blumsztajn, en av demonstrantene.

Landets innflytelsesrike katolske kirke ga i utgangspunktet sin velsignelse til lovforslaget, men siden har en polske biskoper satt ned foten for å fengsle kvinner som tar abort.

– Vi kommer ikke til å tillate at våre sykehus forvandles til torturkamre, og våre leger til fengselsvakter, sier arrangør og medlem av venstrepartiet Sammen, Agnieszka Dziemianowick-Bak.

En kvinne holder opp en kleshenger med et polsk flagg under en demonstrasjon i regi av tilhengere av selvbestemt abort i Warszawa. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB scanpix