Flere tusen protesterte mot abortforbud i Polen

Tusenvis av svartkledde demonstranter protesterte lørdag i Warszawa i protest mot et lovforslag som nærmest vil totalforby abort i Polen.

Demonstrasjonen var arrangert av ulike grupper som er for retten til selvbestemt abort. Det katolske Polen har fra før en av Europas strengeste abortlover, men regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS) vil stramme ytterligere inn.

PiS har lagt fram et lovforslag som innebærer at svangerskap bare kan avsluttes dersom morens liv står i fare. I tillegg vil regjeringspartiet øke fengselsstraffen fra to til fem år for dem som bryter abortloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er skikkelig sint på disse mannfolkene i dress som vil ta avgjørelser om livene til mennesker som befinner seg i til tider ulidelige situasjoner, sier ungdomsskolelæreren Anna Blumsztajn, en av demonstrantene.

Landets innflytelsesrike katolske kirke ga i utgangspunktet sin velsignelse til lovforslaget, men siden har en polske biskoper satt ned foten for å fengsle kvinner som tar abort.

– Vi kommer ikke til å tillate at våre sykehus forvandles til torturkamre, og våre leger til fengselsvakter, sier arrangør og medlem av venstrepartiet Sammen, Agnieszka Dziemianowick-Bak.