PILEGRIM: Mosé Mondini fra Italia er på sin andre pilegrimsreise på to år. – Gud snakker til oss hver dag. Vi forstår det bare ikke, sier han.

Går for å finne seg selv

Den italienske katolikken Mosé Mondini (32) går fra Jaffa til Jerusalem denne sommeren. – Jeg snakker med Gud mens jeg går, sier han.

Det er lørdag og klokken er 22.30. Sabbaten er forbi. Mosé Mondini står og ser utover de sovende husene i den gamle delen av Nasaret. Om ikke mange timer skal han stå opp for å gå videre.

– Å leve er plutselig så lett, sier han til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når du bare går og går i 800 kilometer, forstår du at ting er mye enklere enn du alltid har trodd. Gud snakker til oss hver dag. Vi forstår det bare ikke, fortsetter han.

Flyktet fra hverdagen

Mosé Mondini kommer fra den italienske byen Brescia, som ligger på veien mellom Venezia og Milano. Til vanlig arbeider han som advokat, men han er også lærer i religion på en videregående skole.

32-åringen forteller at han har ønsket å reise til Israel lenge, men at han har vegret seg, fordi han var usikker på konfliktnivået i enkelte deler av landet.

Nå bestemte han seg likevel for å gjennomføre drømmen. Mye fordi han ville bryte ut av det hverdagslige mønsteret og alle rutinene som følger med livet hjemme i Italia.

– Når jeg er hjemme går jeg ofte ut med venner på kveldene for å spise og være sammen. Men til slutt ble dette en livsstil. Ting gikk på automatikk. Jeg kom hjem etter festlighetene og var nøyaktig den samme som før. Jeg følte ingenting. Det var liksom helt tomt, sier Mondini og legger til: – Jeg forstod at jeg ikke snakker med vennene mine om det som er viktig i livet. Vi diskuterer problemer, men vi nevner aldri Gud.

LES: Kristne og muslimer går pilegrim sammen

Har gjort det før

Dette er ikke Mondinis første pilegrimsreise. I fjor gikk han til Santiago de Compostela i Nordvest-Spania. Også her var veien omtrent 800 kilometer lang, noe som krevde at Mondini måtte gå åtte timer daglig i 22 dager for å komme fram. Terrenget varierte mellom alt fra skog til motorvei.

– Jeg tenker på livet mitt og problemene mine. Noen ganger lurer jeg på hva fremtiden vil bringe. Jeg snakker alltid med Gud mens jeg går, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Da han kom hjem fra sin første pilegrimsreise, merket han fort at ting var annerledes.

– Det begynte å skje forandringer. Plutselig følte jeg meg fri. Jeg var ikke lenger så bundet til de sosiale normene. Jeg forstod at den eneste personen jeg må ha inni meg er Gud. Kjenner du Gud inni deg, så har du alt du trenger, sier Mondini.

Åpner hjertet sitt

Noe av det italieneren skjønte etter den første pilegrimsreisen var viktigheten i det å være der for medmennesker.

– Hver gang jeg er i en kirke og ser Gud, så ser jeg jo samtidig alle menneskene rundt meg. Forholdet til Gud åpner for at jeg kan gi til andre. Han gjør det mulig. Da er håp den aller største gaven du kan gi.

32-åringen har også mindre fokus på materielle verdier, som å gifte seg og etablere familie, bo i et stort hus og kjøre fin bil.

– Alt dette er ting som veldig mange ønsker seg. Men hva er det som virkelig vil gjøre oss lykkelige? Det er det umulig å svare på. Men Gud vet det. Derfor må vi ståpne opp hjertene, sier han.

LES: I Guds nærvær uten å skulle tenke så mye

Føler seg ensom

Når Mondini våkner opp, står Tabor for tur. Deretter Arbel. Italieneren satser på å være fremme i Jerusalem rundt 5. august. Men han ønsker ikke å binde seg til et nøyaktig tidspunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg planlegger ingenting, og jeg forventer heller ingenting. Jeg vet ikke hva jeg vil finne i Jerusalem. Det er umulig å spå hva man kommer til å få når man når Gud, sier han.

– Er du ensom?

– Ja, noen ganger. Jeg tror at mange har det sånn av og til. Uten Gud og Jesus er livet vårt ingenting, og vi føler oss alene.

Les også
Pave Frans' nettbrett solgt for 250.000 kroner
Les også
Israel advarer mot terrortrussel i Tunisia
Les også
Følger kystens hovedvei til SeljaSt. Jakob
Les også
Det hvite hus i NegevNorske gjestehus
Les også
Kristne og muslimer går pilegrim sammenPilegrimsvandring