ETTERLYSER KRISTNE: Børre Hage
...
ETTERLYSER KRISTNE: Børre Hagen er leder av Innsamlingskontrollen.
 Foto: Eivind S. Oskarson / IK
Hanvold kan bli svartelistet
Del
Innsamlingskontrollen ønsker at flere kristne organisasjoner vil la seg godkjenne av dem for å stå samlet mot useriøse aktører. Visjon Norge risikerer å komme på kontrollens obs-liste.

Det har stormet rundt Jan Hanvold denne uken etter at NRK Brennpunkt avslørte at han sitter på begge sider av bordet som utleier av eiendom og sjef for TV Visjon Norge . Samtidig har kanalens innsamlingsmetoder kommet under lupen, og flere har hevdet at TV Visjon Norge gjør uheldige koblinger mellom pengedonasjoner og helbredelse.

LEDERARTIKKEL: Jan, Judas og Jesus

Innsamlingskontrollen er en frivillig organisasjon, som tilbyr godkjenning av organisasjoner som samler penger til veldedieg formål. De fører samtidig en obs-liste over organisasjoner de advarer mot å gi penger til. Men å være godkjent eller å havne på deres OBS-liste, får ingen juridiske konsekvenser.

– Vi har tidligere ikke vurdert brudd på etiske retningslinjer når vi setter organisasjoner på vår Obs-liste. Dette er noe vi kommer til å se nærmere på i forbindelse med det som har kommet frem om Visjon Norge. Det er over alle støvleskaft måten dette iscenesettes på. Det fremstår som en kynisk utnyttelse av personer i en sårbar situasjon, sier Børre Hagen , leder av Innsamlingskontrollen.

– Er det ikke religionsfrihet i Norge? Man må kunne tro på helbredelse?

– Må kan gjerne tro på helbredelse, men dette er avlatshandel, ved å gjøre helbredelse avhengig av penger, svarer Hagen.

– Det er kanskje fjernt fra vanlig norsk kristenhet, men man må vel kunne tro på det også?

– Det er lov å tro på det, men man må kunne si at etter normale normer er ikke dette god skikk for innsamlinger.

LES: Nekter å svare om Judas-epost

Det lyktes ikke Dagen å komme i kontakt med Visjon Norge-sjef Jan Hanvold i går.

intervju: Jan Hanvold under intervjuet med Bjørn Olav Nordahl i den omdiskuterte Brennpunkt-dokumentaren. Foto: NRK
 

Ønsker flere kristne

Ingen av de store misjonsorganisasjonene er godkjent av Innsamlingskontrollen. Generelt er det få kristne organisasjoner på listen, med viktige unntak som KFUM/KFUK og Kirkens Nødhjelp .

– Når vi møter kristne organisasjoner i ulike sammenhenger, snakker vi om det. Mange mener selv de har stor kredibilitet og ikke behøver å skilte med å være godkjent av Innsamlingskontrollen. For en del av disse organisasjonene er det fra før tette bånd mellom givere og organisasjoner, sier Hagen.

POSITIV: Espen Ottosen i NLM. Foto: Dagen-arkiv

LES OGSÅ: – Hanvold er Norges svar på Donald Trump

Han mener det har en verdi for disse organisasjonene og for hele frivilligheten.

– Sammen med de andre kan man stå samlet mot useriøse organisasjoner, framholder kontrollens leder.

Nyttig

Espen Ottosen , informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), sier det er regnskapstekniske årsaker som ligger til grunn for at de ikke har kunnet bli godkjent.

– Når denne typen debatter foregår, hadde det vært nyttig å kunne ha et samarbeid med Innsamlingskontrollen, sier Ottosen.

– Vi har ingen prinsippielle motforestillinger mot å være knyttet til Innsamlingskontrollen. Vi har hatt jevnlig dialog om hva vi måtte ha gjort for å få det til. Men for å kunne bli godkjent, må vi kjøre regnskapene på en helt annen måte. Det er snakk om en meget stor investering for oss når vi er et konsern med over en milliard i omsetning, forklarer han.

LES MER: – Vil ikke kritisere Hanvold

Ottosen understreker at han mener Misjonssambandet er åpne om økonomiske forhold.

Nett-TV:

Har du ennå ikke fått sett Brennpunkt-dokumentaren? Klikk her for å se den på NRKs nett-TV