Agnes Haug (72) ser konsentrer
...
Agnes Haug (72) ser konsentrert inn i kameraet fra sin tribuneplass på Swedbank Stadion under morgenmessen med pave Frans tirsdag. Foto: Klaus Gustafsson
– Jeg fikk et godt gammeldags lekmannskall
Del
For to år siden var norske Agnes (72) sterkt imot paveprinsippet. Så gjorde hun helomvending.

Selv om det er sen høst, ligner matten på Swedbank Stadion et sommergrønt teppe. Det bretter seg nakent utover mot tribunene, og mesteparten av de lyseblå setene – fargen til laget som til vanlig spiller sine kamper i Allsvenskan her – er okkuperte.

KONVERTERTE: Agnes Haug konverterte til katolisismen for to år siden. Foto: Klaus Gustafsson

Det skal ikke spilles fotball her i dag. Ingen slitasje kommer til å bli påført det velstelte gresstykket. Banemesteren har fri. Pave Frans er i Sverige, og flere tusen mennesker er klar for morgenmesse.

– Dette er voldsomt stort. Spesielt med tanke på hvor stor motstand katolikker har blitt møtt med i kirkelige miljøer i Norge opp gjennom årene. Nå er den tiden forbi, sier Agnes Haug (72) til Dagen.

Nylig konvertert

Haug har ikke vært katolikk i mer enn to år. Likevel har hun rukket å pløye seg gjennom nesten 20 bøker forfattet av pave Benedikt . Før hun konverterte gikk hun 14 år Den nordisk-katolske kirke i Oslo. Kirken er til tross for navnet ikke underlagt Den katolske kirke .

– Jeg var sterkt imot paveprinsippet, sier hun.

– Og så kan du si at jeg fikk et godt gammeldags lekmannskall.

LES: Han har spilt fotball med paven

Hun tror at det i mange kristne menigheter kan oppstå uenighet rundt maktspørsmål og andre ting. Dette gjorde at hun skiftet syn.

– Da er det bedre med én pave enn hundre, sier hun.

PAVEBESØK: Mange tusen har reist til Lund i Sverige for å se pave Frans, blant dem flere nordmenn. Klaus Gustafsson Foto: Klaus Gustafsson
 

Appellerer til unge

Pave Frans er av mange blitt beskrevet som genuin og folkelig, men også som en pave som taler til den yngre generasjonen. Haug, som har lærerbakgrunn ved blant annet Kristelig Gymnasium i Oslo, har ikke problemer med å svare på hvorfor Frans appellerer sånn til de unge.

– Fordi de føler at de blir forstått, sier hun.

– Han er så folkelig og han ser mennesker. Han kommuniserer også godt med folk som ikke kan teologi, og de som nesten ikke har noen som helst forståelse av kristendommen. Noe som kan gjelde folk i alle aldre, legger hun til.

Oppdrag fra Gud

Hun mener imidlertid at dette er en del av det oppdraget pave Frans har fått av Gud.

– Pave Frans har en annen agenda enn det pave Benedikt hadde. Dette så vi tydelig under gudstjenesten i Lund domkirke . Jeg ser hvordan Gud bruker ham i debatten om fattigdom, sult, klimakrise og flyktninger.

SWEDBANK STADION: Pave Frans ankom i en bil og tok runden rundt gressmatten før messen skulle starte tirsdag morgen. Her velsginer han et barn. Foto: Klaus Gustafsson

Haug vil ikke favorisere, men klarer ikke å legge skjul på sin begeistring for denne pavens forgjenger – Benedikt.

– Du kan vel si at han har gitt meg mest på personlig plan. Gjennom ham har jeg videreutviklet min tro. Men dette er prinsipielt uinteressant i forhold til det at enhver pave har sitt eget oppdrag fra Gud.

Ulik bibeltradisjon

Hun forteller at katolikker ikke har den samme tradisjonen som andre kristne når det gjelder å lese Bibelen.

– Vatikankonsilet konstaterte at bibellesing er viktig for alle troende, og pave Benedikt utfordret folk til å bli kjent med Jesus Kristus gjennom å lese Bibelen.

LES OGSÅ: – Større og viktigere enn å starte Livets Ord

72-åringens bakgrunn som ivrig bibelleser blir godt mottatt i hennes nye menighet.

– Noen konvertitter kan mye bibel, og denne kunnskapen blir satt pris på.

 

SE VIDEO: Pave Frans ankommer Swedbank stadion i en liten bil og tar runden rundt gressmatten for å hilse på folk før den katolske morgenmessen starter tirsdag.

pavebesøk,swedbank stadion,allsvenskan,paven,frans,pave frans,malmö,sverige,agnes haug,katolikker,pave benedikt,den nordisk katolske kirke,den katolske kirke,bibelen,kristenliv,kristentro,kristelig gymnasium