Paven innleder sitt besøk i Myanmar og Bangladesh

Pave Frans starter søndag en seks dagers tur i Myanmar og Bangladesh som bringer ham til kjernen av en av verdens største humanitære kriser.

Mer enn 620.000 rohingya-muslimer har flyktet fra Myanmar til Bangladesh siden august, som et resultat av det FN betegner som et «skoleeksempel på etnisk rensing».

I Myanmar skal paven etter planen møte forsvarssjef Min Aung Hlaing, landets sivile leder og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi og innflytelsesrike buddhistiske munker. Det er forventet at han vil ta opp rohingya-spørsmålet med dem, men den katolske kirken i Myanmar har oppfordret ham til å avstå fra å henvise direkte til den muslimske gruppen for ikke å skape irritasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange i Myanmar, inkludert regjeringen, bruker begrepet «bengali» om rohingyaene, fordi de mener de er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

Paven skal være i Myanmar fra 27. til 30. november og i Bangladesh fra 30. november til 2. desember. Reisen var planlagt før rohingya-krisen tiltok i styrke.

Bare dager før han ankommer, signerte Myanmar og Bangladesh en avtale om repatriering av flyktningene, men ifølge FN er det fortsatt utrygt for dem å reise hjem.

Bangladesh-delen av reisen inkluderer et religiøst møte 1. desember i hovedstaden Dhaka med blant annet rohingya-representanter, men det er ikke klart hvor mye kontakt de vil få med pave Frans.