– Jeg fikk et godt gammeldags lekmannskall

For to år siden var norske Agnes (72) sterkt imot paveprinsippet. Så gjorde hun helomvending.

Det skal ikke spilles fotball her i dag. Ingen slitasje kommer til å bli påført det velstelte gresstykket. Banemesteren har fri.Pave Frans er i Sverige, og flere tusen mennesker er klar for morgenmesse.

– Dette er voldsomt stort. Spesielt med tanke på hvor stor motstand katolikker har blitt møtt med i kirkelige miljøer i Norge opp gjennom årene. Nå er den tiden forbi, sier Agnes Haug (72) til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nylig konvertert

Haug har ikke vært katolikk i mer enn to år. Likevel har hun rukket å pløye seg gjennom nesten 20 bøker forfattet avpave Benedikt. Før hun konverterte gikk hun 14 årDen nordisk-katolske kirke i Oslo. Kirken er til tross for navnet ikke underlagtDen katolske kirke.

– Jeg var sterkt imot paveprinsippet, sier hun.

– Og så kan du si at jeg fikk et godt gammeldags lekmannskall.

Hun tror at det i mange kristne menigheter kan oppstå uenighet rundt maktspørsmål og andre ting. Dette gjorde at hun skiftet syn.

– Da er det bedre med én pave enn hundre, sier hun.

Appellerer til unge

Pave Frans er av mange blitt beskrevet som genuin og folkelig, men også som en pave som taler til den yngre generasjonen. Haug, som har lærerbakgrunn ved blant annetKristelig Gymnasium i Oslo, har ikke problemer med å svare på hvorfor Frans appellerer sånn til de unge.

– Fordi de føler at de blir forstått, sier hun.

– Han er så folkelig og han ser mennesker. Han kommuniserer også godt med folk som ikke kan teologi, og de som nesten ikke har noen som helst forståelse av kristendommen. Noe som kan gjelde folk i alle aldre, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oppdrag fra Gud

Hun mener imidlertid at dette er en del av det oppdraget pave Frans har fått av Gud.

– Pave Frans har en annen agenda enn det pave Benedikt hadde. Dette så vi tydelig under gudstjenesten iLund domkirke. Jeg ser hvordan Gud bruker ham i debatten om fattigdom, sult, klimakrise og flyktninger.

Haug vil ikke favorisere, men klarer ikke å legge skjul på sin begeistring for denne pavens forgjenger – Benedikt.

– Du kan vel si at han har gitt meg mest på personlig plan. Gjennom ham har jeg videreutviklet min tro. Men dette er prinsipielt uinteressant i forhold til det at enhver pave har sitt eget oppdrag fra Gud.

Ulik bibeltradisjon

Hun forteller at katolikker ikke har den samme tradisjonen som andre kristne når det gjelder å lese Bibelen.

– Vatikankonsilet konstaterte at bibellesing er viktig for alle troende, og pave Benedikt utfordret folk til å bli kjent med Jesus Kristus gjennom å lese Bibelen.

72-åringens bakgrunn som ivrig bibelleser blir godt mottatt i hennes nye menighet.

– Noen konvertitter kan mye bibel, og denne kunnskapen blir satt pris på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.