Pave Frans på vei til en velkomstseremoni på Wawel slott i Krakow. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB scanpix

Paven: – Verden er i krig, men ikke religionskrig

Pave Frans mener at det pågår en verdenskrig, men han mener at krigen ikke handler om religion.

– Vi må ikke være redde for å si sannheten, verden er i krig fordi den har mistet freden, sa paven til journalister da han onsdag var på vei i et fly fra Roma til Krakow i Polen.

– Når jeg snakker om krig, mener jeg krig om interesser, penger, ressurser, ikke religion. Alle religioner ønsker fred, det er de andre som ønsker krig, sa paven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uttalelsen kom dagen etter at en eldre katolsk prest ble brutalt drept i et terrorangrep i en kirke ved Rouen i Nord-Frankrike.

– Denne hellige presten, som døde idet han holdt messe i kirken, er ett offer. Men hvor mange kristne, uskyldige, barn er blitt rammet? Det ordet vi hører ofte, er utrygghet, men det virkelige ordet er krig. Verden har vært i en fragmentert krig en god stund. Det var én i 1914, én i 1939-45 og nå dette, sa paven med referanse til første og andre verdenskrig.

Rundt 200.000 personer deltok under åpningsmessen for stor katolsk ungdomsfestival i Krakow tirsdag. Det var i utgangspunktet ventet rundt 500.000 deltakere, men en rekke terrorangrep den siste tiden ser ut til å ha lagt en demper på frammøtet.

Les også
Franskmenn spør seg hvordan kirkeangrepet kunne skje
Les også
Tenåring en av gjerningsmennene i Normandie
Les også
Biskop: – Bestialsk og sjokkerende handling
Les også
Gjerningsmann nummer to identifisert etter kirkeangrep
Les også
Når gudstjenestedeltakere blir terrorofre