Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) under partilederdebatten i Arena kultur og rådhus under Arendalsuka. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Syria-flyktninger, søndagsåpent og skatt

Høyre-Erna smilte selvsikkert, Ap-Jonas var bedre trent, mens KrF-Knut Arild mente mirakler fortsatt er mulig i politikken. Høstens valgkamp er for alvor i gang.

Som ventet ble Fremskrittspartiets siste Syria-utspill et sentralt tema da startskuddet for høstens valgkamp gikk av stabelen med partilederdebatt i Arendal mandag.

– Jeg kommer aldri til å be om unnskyldning for å snakke om Fremskrittpartiets politikk, sier Siv Jensen på spørsmål om hun er lei seg for at hennes utspill om at kommunene må si nei til å ta imot Syria-flyktninger har skapt så mye debatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opposisjonen har betegnet utspillet både som et kynisk spill og en historisk dobbeltkommunikasjon.

Statsminister Erna Solberg holder derimot fast ved at hun ikke er det minste ubekvem med at hennes regjeringspartner så tydelig går imot en avtale de er pålagt å gjennomføre.

– Nei, jeg synes ikke det er illojalt, sier Solberg til NTB.

Skatt og temperatur

Men det var som vanlig skatt som først fikk temperaturen til å stige. I kjent stil gikk Ap-leder Jonas Gahr Støre hardt ut mot regjeringens kutt i formuesskatten.

– De øker forskjellene og svekker omstillingsevnen. Det mener til og med ikke særlig sosialdemokratiske tenketanker som Det internasjonale pengefondet og OECD, sa Støre.

– I deres budsjett øker skattene med 10 milliarder kroner. Det er en veldig dårlig beskjed til norsk næringsliv, repliserte finansminister Siv Jensen.

Duell

I duellen med Solberg om kommunereform hadde Støre slipt knivene på forhånd. Da Solberg anklaget ham for å svikte sitt ansvar når han ikke forklarer hvorfor Ap mener det er viktig med kommunereform, repliserte han:

– Å vise lederskap er noe annet enn å vise pekefinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som svar på Ernas påstand om at små kommuner har problemer med å løse sine oppgaver, viste han til statsministerens hjemby Bergen, som har 270.000 innbyggere.

– Der har de også problemer. Det er ikke alltid størrelsen som betyr noe, sier Støre til NTB.

Arbeidsløshet

Han advarer samtidig regjeringen mot å være for passiv i møtet med den sterkt økende arbeidsledigheten. 118.000 nordmenn eller 4,3 prosent av arbeidsstokken er nå uten arbeid.

– Vi har ligget etter Europa hittil, men nå kommer det en ledighet vi ikke har sett før, sier Støre.

– Vi som politikere må være på banen med en aktiv næringslivspolitikk. Det er bedre å være aktiv i tide, enn å være passiv for seint, påpekte Støre.

Han benyttet også anledningen til å anklage Venstre for å samarbeide med et parti som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer.

Det fikk Venstres Trine Skei Grande til spontant å utbryte:

– Jeg vil heller samarbeide med noen som ikke tror på klimaendringene, men som gjør noe, enn med noen som sier de tror, men ikke gjør noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mirakler

Også KrF-leder Knut Arild Hareide synes det er lettere enn ventet å hanskes med et Frp i regjering.

– Etter at Frp kom i regjering, har de økt bistanden, tatt imot flere flyktninger og innført en mer human praksis for asylbarn. Så det er mulig å tro på mirakler i politikken, sa han til stor munterhet for de drøyt 600 tilskuerne i den fullstappede salen i Arendal.

Les også
Støre åpner for endringer i formueskatten
Les også
Widvey sier Venstres søndags-sving er positivt
Les også
KrF vil ha Barnas transportplan
Les også
SV-leder «vil gå i pluss»
Les også
KrF går på stemmejakt hos minoriteterStemmerettKrF valgkamp