Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

– Norge interessant for fremmede makter

Norge er langt mer interessant for fremmede makter og økonomiske interesser enn det nordmenn flest tror, advarer NUPI-forsker Ståle Ulriksen.

Ulovlig overvåking er ikke noe nytt, men hvem som gjør det, teknologien og omfanget har endret seg, forteller forsker Ståle Ulriksen, som jobber med sikkerhetspolitikk ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagsavisen.

– De siste 12-15 årene har det blitt gradvis verre, i takt med framveksten av stormakter som Kina og Russland, sier forskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener nordmenn er mer slepphendt med informasjon enn mange andre, og advarer mot å tro at Norge er så lite at vi ikke er interessante for fremmede makter og sterke økonomiske interesser.

– Der er ingen grunn til å være naiv. Oljefondet er et av de største investeringsfondene i verden. Maritimt sett er vi blant de 10-20 største aktørene i verden, sier han.

Han synes også det trengs en debatt om hvilken rolle Telenor skal ha i dette landskapet framover.

– Nå som det kan bli aktuelt å reaktivere totalforsvaret som vi gjorde under den kalde krigen, er det på tide å ha en debatt om dette. Siden den gang er Telenor blitt privatisert, men de sitter med kontroll over nesten hele mobilnettet, sier han.

Les også
KrF krever svar om mobilovervåking