Japan sier unnskyld for sexslaveri

En gammel konflikt kan få sin offisielle avslutning etter en ny avtale mellom Japan og Sør-Korea. Men under overflaten koker det i begge landene.

– En dag jeg gikk på gaten ble jeg kidnappet. Da jeg slapp ut av bilen innså jeg at vi var i Kina. Jeg ble sendt til et sted der det allerede var flere trøstekvinner (prostituerte, overs. anm.). Vi var der ikke av fri vilje, vi var kidnappet. Jeg ble tvunget til å ha sex med mange menn hver dag.

LES:Idyllen bortenfor atom-redslene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

88 år gamle Lee Ok Seon sitter på et eldrehjem en times kjøretur utenfor Seoul og forteller BBCs journalist hvordan hun under Andre verdenskrig ble offer for overgrep fra japanske soldater. Seon er én av opp mot 200.000 kvinner som ble holdt som «trøstekvinner», som er en japansk eufemisme for prostituerte.

På en pressekonferanse mandag annonserte Japans utenriksminister at de to landenes myndigheter hadde kommet frem til en avtale som søker å avslutte det betente forholdet.

Kompensasjon

Siden Japans nederlag har dette forholdet lagt som en verkebyll mellom de to nabostatene. Sør-Korea har stadig krevd tydelige innrømmelser fraJapan, som på sin side har strevd med å balansere nasjonsbygging med ydmykhet overfor egne feiltrinn under verdenskrigen.

Ifølge avtalen som ble annonsert mandag skal Japan betale en sum tilsvarende 70 millioner kroner til et fond som administreres av den sør-koreanske staten. I tillegg anerkjenner Japan ved sin statsminister Shinzo Abe et «dypt ansvar» for disse kvinnenes skjebne.

– Statsminister Shinzo Abe uttrykker igjen sin dypfølte unnskyldning og anger overfor alle dem som opplevde mye lidelse og ble påført uhelbredelige psykiske og fysiske skader som «trøstekvinner», sa den japanske utenriksminister Kishida under pressekonferansen.

Stigma og skam

Tiårene etter Andre verdenskrig har vært vanskelige for de såkalte trøstekvinnene, av flere grunner. Etter å ha blitt offer for menneskehandel har flere gitt uttrykk for at de senere har blitt offer for stigma fra sine landsmenn etter å ha blitt løslatt fra fangenskap. I tillegg har mange gitt uttrykk for en sterk skyldfølelse som har ført til taushet rundt grusomhetene.

Gjennom prosjektet «Comfort Women» har Journalist Hilde Janssen og fotograf Jan Banning laget portretter av mange av de gjenlevende kvinnene. De forteller at mange av kvinnene fortsatt tier om det de opplevde. Likevel vet som regel alle hvem det gjelder, og det er langt fra alle som opplever medfølelse og støtte tross grusomhetene de har blitt utsatt for.

– Til og med når de nå er 80 år gamle opplever noen kvinner stygge tilrop, skriver Hilde Janssen på nettstedet panos pictures der hun presenterer prosjektet som har som mål å tale disse kvinnenes sak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Offisiell politikk

Et japansk direktiv fra 1938 viser at militære bordell omtales som en effektiv måte å «styrke troppens kampvilje, holde lov og orden og å forhindre voldtekt og sykdommer». Ulike estimater viser at mellom 50.000 og 200.000 kvinner måtte arbeide for å opprettholde dette «tilbudet» til de tre millioner japanske soldatene. Kvinnene kom fra Sør-Korea, Kina og Filippinene, men også fra Indonesia, Myanmar, Thailand og andre områder som var okkupert av Japan.

Japan har tidligere gitt kompensasjon og kommet med beklagelser, men fremgangsmåten har vært kritisert. Men med den nye beklagelsen og avtalen vil begge landene anse saken som offisielt avsluttet, såfremt Japan overholder lovnaden om økonomisk kompensasjon.

Sterke følelser

I Japan blir imidlertid revisjonistiske krefter stadig sterkere. De mener at landet har bedt om unnskyldning for altfor mye allerede og at det som ble gjort i Asia under Andre verdenskrig var positivt for regionen.

Overlevende «trøstekvinner» har sammen med kvinnerettighetsorganisasjoner og andre demonstrert foran Japans ambassade i Seoul siden 1992. De har også satt opp en statue foran ambassaden, som symboliserer disse kvinnene. I avtalen med Japan står det at Sør-koreanske myndigheter skal se på muligheten for å få fjernet denne statuen. Dermed er det langt fra sikkert at avtalen vil stilne protester hverken i Japan eller Sør-Korea.