22 sentre over hele landet hjelper incestutsatte og pårørende. Mange av brukerne var svært unge da de ble utsatt for seksuelle overgrep. Illustrasjonsfoto: Jo E. Brenden / NTB scanpix

Flere henvender seg til incestsentrene

Nesten 3.500 kvinner og drøyt 1.000 menn henvendte seg til de 22 sentrene mot incest og seksuelle overgrep i fjor. Det er en økning på 14 prosent.

I alt var det 33.574 brukerhenvendelser til incestsentrene, viser Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets (Bufdir) årlige statistikk.

– Det er positivt at flere benytter seg av sentrene, sier Bufdir-direktør Mari Trommald, som viser til at sentrene over flere år har jobbet aktivt med å promotere sine tilbud og sin eksistens.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi håper at denne synliggjøringen av tilbudet, samt en økt åpenhet i samfunnet rundt seksuelle overgrep, fører til at flere ønsker å benytte seg av tilbudet, sier Trommald i en pressemelding.

De fleste av brukerne, nesten åtte av ti, har selv vært utsatt for incest. Men også pårørende oppsøker sentrene. Nesten halvparten av de pårørende var mor til noen som ble utsatt for seksuelle overgrep.

Slike overgrep skjer oftest i nære relasjoner, opplyser Bufdir. Kun 13 prosent av ofrene ble utsatt for overgrep fra en ukjent person, mens hver fjerde har blitt utsatt for overgrep fra en forelder.

De fleste var blitt utsatt for overgrep i svært ung alder, nesten fire av ti før de fylte sju år.

NTB

Les også
Hva om det var min datter?
Les også
Britisk høyesterett vil ikke ta stilling til Nord-Irlands abortlov
Les også
– Et nederlag for livsvernssaken
Les også
Irene sier ja eller nei til abort i mai
Les også
Polens nasjonalforsamling vraker abortforslag