Det manglet ikke på dystre spådommer og analyser av vestlige verdens situasjon, fra talerne på symposiets andre dag. Foto: Johannes Ek Reindal

Ytringsfrihet, Israel og valgvinnere

Oslo Symposium oppleves som partisk, av de to ungdommene fra Rogaland. Men det synes de er greit.

Kristina Aarsland og Anne Solfrid Myrseth er to av ytterst få unge mennesker på Oslo Symposium. De to er engasjert i KrFU og er på konferansen for å vise sin støtte til klassekamerat Olaus Trygve Bjuland, som talte på den første dagen. Sammen går de tre på Tryggheim videregående, og har derfor fått fri for å være på Oslo Symposium. De synes det er spennende og interessant å være på symposiet. Men de ser at vinklingen på det som deles fra talerstolen tar side politisk.

VIDEO: Se alle talene fra Oslo Symposium her

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke alt jeg er enig i. Jeg tar ikke alt for god fisk, sier Aarsland.

– Jeg synes konferansen er ganske partisk, men det skal den vel også være. Det er de verdikonservative som er her. Den andre siden får jo veldig mye plass andre steder.

Aarsland er enig.

– Det er andre sider av politikken som ikke er representert her.

Dyster fremtid

Det manglet ikke på dystre spådommer og analyser av vestlige verdens situasjon, fra talerne på symposiets andre dag.

Asle Toje trakk frem et Europa i krise. Hvordan fødselstall og normoppløsning fører til at kontinentet har mistet sin posisjon. Han påpekte at systemene må rystes før det kan blomstre frem noe nytt.

Anita Apelthun Sæle startet sitt innlegg med å proklamere at vi lever i en «ytterst farlig verden». Trusselen kommer fra islam og jihadisme, Iran og Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De to unge jentene opplever ikke fremtidscenariene som oppløftende.

– Det er skremmende, men det er viktig å snakke om. Truslene fra islam må ikke skjules, sier de to.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Politikk

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fikk æren av åpne dag to. Han snakket om skole, om hvordan man må stille krav til elevene og hvordan man må få slutt på mobbing.

– Er det en ting vi må sikre, så er det at ungene er trygge på skole. Vi kan ikke leve med at mange av dem gruer seg til skoledagen, sa han.

Etter lunsj entret finansminister Siv Jensen talerstolen. Eller, hun var tydelig på at hun var der som partileder for Frp, ikke som minister.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jensen er den politikeren som har vært på symposiet alle tre gangene.

Og selv om hun kom med et tydeligere budskap til salen på Oslo Symposium i valgårene 2011 og 2013, var det en klar partileder som til stadighet høstet applaus, ikke minst når hun talte om Israel.

– For Israel handler ikke dette om frykten for ett terrorangrep, men om deres eksistens, sa hun med referanse til landets naboer.

– Derfor støtter Frp Israel.

Som mange av talerne pekte Jensen på den urolige verdenssituasjonen. Terrorangrep og jihadister sprer frykt. Likevel mener hun at Norge gjør nok for syriske flyktninger.

– Noen mener Norge ikke gjør nok for å hjelpe syrere som er på flukt. Det er jeg uenig i. Vi overfører mye penger til organisasjoner som hjelper dem i deres nærområde.

Jensen mener det er mye mer effektivt å hjelpe flyktningene i nabolandene til Syria, enn å hente dem til Norge.

Tredje gang

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oslo Symposium arrangeres for tredje gang. Leder og initiativtager, Bjarte Ystebø, var en av talerne på dag to. Han er godt fornøyd med det som er oppnådd.

– Vi har i år 30 prosent økning i antall påmeldte, sa han til applaus.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Han peker på at konferansene i 2011 og 2013 ble kjent for å ville ha regjeringsskifte.

– Derfor er det gledelig at vi i år har tre statsråder på talerlisten.

Han går langt i å ta æren for at de rødgrønne forsvant fra regjeringslokalene.

– Vi lykkes med det vi satte oss fore. Men jeg er bekymret for det norske folks hukommelse. Det er ikke likegyldig hvem som styrer landet, sa han og ramser opp kjønnsnøytral ekteskapslov, kampen mot kristendommen i skolen og en kamp mot Israel som noe de rødgrønne gjennomførte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Stadig flere trekker frem Arbeiderpartiet som en naturlig samarbeidspartner for KrF. Jeg vil minne forsamlingen om hvilken kamp vi hadde for å få en ny regjerning. Vi kommer tilbake med nytt symposium i 2017. Vi har vunnet en gang og vi skal vinne igjen, sa han med hentydning til stortingsvalget det året.

Ambassadøren

Israel er en gjennomgående linje i Oslo Symposium, og den israelske ambassadøren, Raphael Schultz, ble møtt med stående ovasjoner. Han kom med klar mediekritikk. Eksempelet han brukte var hvordan norsk og internasjonal presse dekket det israelske valget.

– Man kunne se i media at to spørsmål skinte igjennom dekningen: Hvordan kunne de dumme israelerne stemme på høyrevridde partier, og hva vil valget ha å si for konflikten med palestinerne? Ingen stoppet opp og spurte hvorfor israelerne stemte på et høyreflertall. Pressen er fiksert på konflikten med palestinerne, sa han.

Han sier han selv deltar i media så ofte som mulig, men at det ikke er en rettferdig kamp.

– Det er et avtalt spill hvor Israel spiller rollen som skurken, mens den andre siden blir fremstilt som fattige og svake, sa han.

Halleluja

Selv om kirkeledere, generalsekretærer og presteskapet glimrer med sitt fravær, gir Oslo Symposium også plass til forkynnere. På dag to stod Jan Hanvold for dagens preken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skal vi stå opp og prise Jesus! Vi må be til Jesus, sier han i det han entrer scenen og drar i gang en kollektiv bønn. Stedvis tungetale bryter ut blant publikum.

Hanvold vil ikke kun skylde på venstresiden for tilstanden landet er i.

– Vi kan selvfølgelig skylde på sosialdemokratene, men majoriteten av kristenledere, kristen media og forkynnere var med på å avkristne Norge da vi tok det ut av Grunnloven.

Hanvold var heller ikke like fornøyd som andre med den nye regjeringen.

– De fortsetter der den forrige slapp. Nå vil de ta fra oss søndagen. Det må ikke skje.

TV-grunderens oppskrift er vekkelse.

– Og den kommer ikke fra Rom, men fra Himmelen. Vi må tilbake til Bibelen, sa han før han avsluttet med å gå ned på kne og fikk med seg salen på bønn for konge og fedreland.

SPENNENDE: Kristina Aarsland (til venstre) og Anne Solfrid Myrseth synes det er givende å være på Oslo Symposium. Selv om de ser at konferansen tar tydelig politisk side.

Stormønstring

Oslo Symposium er en konferanse som fokuserer på aktuelle verdispørsmål i Norge og internasjonalt.

Initiativtager er Kristenfolket, Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem og Norge IDAG.

Kilde: oslosymposium.no

Les også
Se bildene fra Oslo Symposium
Les også
Massivt politivakthold rundt Oslo Symposium
Les også
Hvis ikke menneskelivet, hva er verdt å kjempe for da?
Les også
Vedgår at kristne kamper er taptOslo Symposium
Les også
Oslo Symposium 2015 - se talene herOslo Symposium