De nye reglene skjerper kravet til hva slags informasjon som er troverdig nok til at Norge vil legge den inn i passet. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ingen avklaring i pass-saken før til uka

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ber politiet rydde opp i praktiseringen av de nye passreglene som gjør at titusener risikerer å bli oppført med ukjent fødested.

Mandag ettermiddag er det planlagt et dialogmøte mellom Politidirektoratet og organisasjonene som har engasjert seg i saken. Hvem som stiller på møtet vil først bli klart samme dag.

Politidirektoratet opplyser til NTB at det håper samtalene vil gi «nødvendige avklaringer», i en sak som har opprørt mange.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Annenrangs borger

I mars ble passreglene endret i tråd med et rundskriv fra Politidirektoratet. De nye reglene skjerper kravet til hva slags informasjon som er troverdig nok til at Norge vil legge den inn i passet.

30 land – de fleste i Asia og Afrika – står på listen over land der opplysninger om fødested ikke kan kontrolleres godt nok. Dermed får personer som er født i disse landene, pass med «fødested ukjent», selv om de i dag kanskje har norsk pass med korrekt fødested.

– Jeg aksepterer ikke å være en annenrangs borger, skriver Philip Marcussen i en kronikk i Aftenposten fredag. Han er norsk statsborger, adoptert fra Vietnam.

– Jeg vet godt hvor jeg ble født selv om det ikke var Norge. Det vet norske myndigheter også, ettersom de godkjente adopsjonen og ga meg norsk statsborgerskap. Hele min identitet, alt jeg har gjort, alt jeg er, hører til dette landet, framholder han.

Reagerer

Også politisk har saken skapt reaksjoner. Arbeiderpartiets Kari Henriksen mener justisministeren snarest bør sørge for at den gamle praksisen gjeninnføres.

– Dette burde han ha ordnet opp ifra første dag. Reaksjonene var så sterke at han burde skjønt at dette var feil, sier hun.

Justisdepartementet sendte fredag et brev til Politidirektoratet, der det påpekes at de nye reglene kan få «en rekke uheldige og uoversiktlige konsekvenser».

«Politidirektoratet bes rydde opp i saken raskest mulig, og herunder vurdere å gjeninnføre tidligere praksis mens arbeidet pågår», heter det i brevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politidirektoratet beklager usikkerheten og problemene som de nye retningslinjene har skapt. POD skal nå se på retningslinjene på nytt, men er ikke innstilt på å endre den nye praksisen i påvente av en avklaring.

– Bakgrunnen for retningslinjene er krav til verifisering av opplysningene. Ved å utstede et pass der nærmere angitte opplysninger fremgår, går norske myndigheter god for at opplysningene er korrekte, heter det i en uttalelse som Politidirektoratet offentliggjorde torsdag.

Les også
Halve familien har «ukjent fødested», ifølge nye passregler
Les også
Stortinget vil utrede dobbelt statsborgerskapEngasjér deg!
Les også
Islamist fratatt statsborgerskapet av dansk høyesterett
Les også
Finsk parti foreslår å innføre nordisk statsborgerskapEngasjér deg!
Les også
Listhaug vil oppbevare fingeravtrykk i ti år