HJEMLENGSEL: Hayley Ruth Holst og datteren Abigail har vært i Sør–Afrika siden januar. Datteren har ringt faren Even Holst nesten hver dag i denne perioden og gir uttrykk for at hun vil hjem til Kongsvinger.

Hayley får komme tilbake til Norge

Pinsepastor Even Holst jubler over at hans kone og medpastor Hayley Ruth Holst er innvilget familiegjenforening.

Klokken 15.52 onsdag ettermiddag kom beskjeden familien har lengtet etter gjennom fem måneder i usikkerhet.

– UDI ringte og sa at de hadde godkjent det, forteller Even Holst til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Først måtte han spørre opp igjen for å forsikre seg om at han hadde forstått rett. Han hev seg på telefonen til kona, men hadde først problemer med å få sagt noe fordi han var så beveget. Da var det hennes tur til å bli taus av gråt. Men så slapp hun jubelen løs.

– Hun hoppet og lo og skreik, forteller Even Holst til Dagen. Han er pastor i Filadelfia Kongsvinger. Det ansvaret har han delt med kona.

I januar måtte imidlertid den sørafrikanske kvinnelige pastoren ut av landet. Det skjedde til tross for at hun har vært gift med sin norske ektemann i 19 år. De har tre barn sammen som er norske statsborgere. I mange år har de vært misjonærer i Sør–Afrika. Da de kom til Norge, var de ikke klar over kravet om at religiøse ledere må ha utdannelse på mastergradsnivå for å få jobbe i Norge. Hayley har bachelorgrad, men det var ikke nok.

FAMILIEFOTO: Disse fem ble splittet da mamma Hayley måtte dra til Sør-Afrika og tok med seg 2-åringen Abi (på pappa Evens arm). Daniel (14) og Naomi (17) er igjen i Norge sammen med faren.

Politiske reaksjoner

Dagen har skrevet om saken flere ganger tidligere. Stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF) syntes vedtaket virket urimelig og unødvendig firkantet. Også SVs Karin Andersen reagerte sterkt på vedtaket.

– Hvis det ikke var hjerteskjærende, så ville det ha vært latterlig, sa Andersen til Dagen i januar. Hun sendte brev til justisminister Anders Anundsen (Frp) om saken. Ministeren lovte å vurdere om regelverket bør endres.

Roser støttespillere

Hele tiden har familien Holst bedt Gud om et mirakel.

– Vi vet at Gud har tillatt henne å dra, men vi vil også at Gud skal få ære når hun kommer tilbake, sier Even Holst. Det regner han med kan skje neste helg.

Hayley–saken

Hayley Ruth Holst har fått avslag på søknad om arbeidstillatelse og måtte i januar reise fra Norge.

Hun er sørafrikansk statsborger, men har vært gift i 19 år med norske Even Holst. Sammen har ekteparet tre barn som er norske statsborgere.

Den 40 år gamle menighetslederen arbeider til daglig i Filadelfia Kongsvinger.

Hun fikk avslag på arbeidstillatelse fordi hun ikke har mastergrad, slik kravet til religiøse ledere er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Venter på mor – og på UDIHolst-saken
Les også
Vurderer regelendring i pinsepastor-saken
Les også
«Greier ikke UDI å flytte søknaden til rett bunke?»Holst-saken
Les også
UDI kan ikke love å prioritere Hayley-sakenHolst-saken