RESERVERER SEG: Ikke alle fore
...
RESERVERER SEG: Ikke alle foreldre i Norge vil at barna deres skal bidra med penger til informasjon om abort i Sør-Amerika. Bildet er fra en demonstrasjon for abortrettigheter i Santiago i Chile.
Abortstøtte skaper tvil rundt Operasjon Dagsverk
Del
Ikke alle elever eller deres 
foresatte synes det er lett å støtte årets 
Operasjon Dagsverk. I Børre Knudsens 
hjembygd er det uro.

Et drøyt år etter at Børre Knudsen gikk bort, går formannen i menigheten hans, Geir Hallvard Holmstad , ut mot årets Operasjon Dagsverk (OD) som holdes torsdag 29. oktober.

DagensDebatt.no: Vil du virkelig støtte Operasjon Dagsverk?

Deltar ikke

Formannen i valgmenigheten i Balsfjord i Troms har selv to sønner i tenåra og er blant dem som har reagert på at det skal samles inn penger til informasjon om abort i Sør-Amerika gjennom OD.

– Vi begynte å snakke om dette, og vi måtte sjekke hva det handlet om, sier Holmstad til Dagen.

Blant de uklare punktene var hva som lå i uttrykket «seksuelle og reproduktive rettigheter». Han har ikke gjort mye i sakens anledning, men har hatt kontakt med andre foreldre lokalt som har latt seg overraske over at OD-penger skulle gå til abortveiledning. Selv har han kommet fram til at hans barn ikke bør være med på OD-dagen i år.

Holmstad mener både OD og Amnesty International har et godt rykte.

– Derfor tror jeg de fleste har tenkt at det ikke er nødvendig å sjekke hva pengene går til, sier han.

Han mener også selv at Amnesty har gjort mye bra, men støtte til abortfremmende tiltak medfører at han har mistet sympatien med organisasjonen.

DagensDebatt.no: Seksuelle og reproduktive rettigheter

Kritisk

Tirsdag sist uke skrev Arlene Hansen , også hun fra Balsfjord, kritisk om årets OD-prosjekt på DagensDebatt.no.

«Årets prosjekt skiller seg ut fra tidligere prosjekter ved at det berører et meget kontroversielt emne», skriver hun og viser til at pengene i år går «til å fremme abort i Argentina , Chile og Peru , land som har restriktive abortlover som OD-ledelsen og samarbeidspartneren Amnesty International reagerer på.»

Les innlegg her: Vil du virkelig støtte Operasjon Dagsverk 29. oktober?

Hansen konkluderer med at «Det er verdt å vurdere om ungdommer som du kjenner bør være en del av dette.»

Hun er ikke den første som reagerer. Det samme gjorde KrF -politikeren Halvard Sand i Moss i sommer.

– Det er ikke bra når vi i Norge eksporterer ideen om fri abort, eller fosterdrap som det også er. Vi har så mye annet godt å eksportere, som frihet, demokrati og menneskerettigheter, men så skal vi av alle ting samle inn penger for å promotere dette. De kaller dette et radikalt prosjekt og sier de skal drive informasjonsarbeid for å forhindre at jenter blir gravide og å gjøre det lettere å få fri abort. Jeg får vondt i magen av dette, sier Sand som blir harm over at millioner av kroner går til slike tiltak.

KrF-topp sjokkert over Operasjon Dagsverk  

Patricia Kaatee , politisk rådgiver i Amnesty International (AI), svarte på Hansens innlegg fredag.

Seksuelle og reproduktive rettigheter  

«Mangel på kunnskap og prevensjon fører til omfattende tenåringsgraviditet som hindrer unge jenter i å fullføre skole og utdanning. Komplikasjoner etter utrygg abort rammer først og fremst fattige unge jenter, og er en viktig årsak til en høy mødredødelighet i både Chile, Peru og 
Argentina», skriver Kaatee.

– Tydelig informasjon

Hanna Aasen er leder for årets Operasjon Dagsverk, valgt av landsstyret, og svarer på vegne av OD.

– Har dere solgt inn punktet om «seksuelle og reproduktive rettigheter» til skoler, elever og foreldre uten å si at det handler om å jobbe for kvinners rett til abort?

– Nei, jeg mener at vi skriver mye i informasjonsmateriellet vårt om abort og at informasjonen er tydelig og god nok. Vi har ikke prøvd å skyve dette under teppet. Kanskje har vi heller snakket mer om abort enn noe annet tema, sier Aasen.

Hun viser til at det er elevene som velger ut OD-prosjektene og at Operasjon Dagsverks sekretariat bare følger opp dette.

– Har dere forståelse for at det kan være problematisk for grupper av elever og deres foreldre å støtte årets prosjekt?

– Det kommer an på hva man legger i problematisk. Det vil uansett være noen som reagerer på prosjektene våre, og dette er ikke noe vi mener noe spesifikt om. Årets prosjekt er jo noe som er personlig og nært for ungdommer, og det har vi tatt med oss når vi har laget kampanjen i år. Vårt fokus har vært på ungdomstid, og begrepet kjærlighet har vært vår inngang til å snakke om tematikken.

– Men du svarer vel ikke nå på om du forstår at det er problematisk for noen at innsamlingen går til å arbeide for retten til abort?

– Nei, jeg svarer på hvordan OD fungerer, men vi står selvfølgelig bak prosjektet, og det er åpenbart i tråd med alt vi setter av krav for våre prosjekter, sier Aasen.

Hun medgir at begrepet «seksuelle og reproduktive rettigheter» kan være utfordrende å bruke.

– Det er et vanskelig begrep, men vi har alltid prøvd å forklare det, sier hun og mener bistandsprosjektet er godt beskrevet i informasjonen som er sendt ut.

– Der mener vi at vi har vært flinke til å beskrive tematikken slik at eleven skal være mest mulig innforstått med hva vi jobber inn penger til.

– Dagen er kjent med at en del foreldre og barn vil reservere seg mot årets aksjon. Hvordan ser dere på dette?

– Det synes jeg er helt greit. Det er jo frivillig å være med, og man velger selv om man har lyst til å støtte prosjektet eller ikke.

Aasen sier det vanligvis er få reaksjoner på OD-prosjektene. I fjor kom det noen reaksjoner på banneord i materiellet i forbindelse med et prosjekt for likestilling og jordbruk i Malawi og Etiopia. Hun mener det har vært få reaksjoner i år også.

– Det har ikke vært mye mer enn det som er kommet fram i Dagen. Ut over dette har det ikke vært noen negativ respons, sier Aasen.

abort,abortveiledning,amnesty international,argentina,arlene hansen,balsfjord,børre knudsen,chile,geir halvard holmstad,Halvard Sand,hanna aasen,Operasjon Dagsverk,patricia kaatee,peru,sør-amerika,troms,valgmenigheten