Plutselig selger han mange bøker i Norge

Menighetsbokhandelen til Credokirken selger flere hundre eksemplarer av den omstridte Kenneth Hagins bøker.

Ved bokhandelen tilCredokirken iBergen opplever de nå stor interesse for bøkene til den amerikanske predikanten, som døde for 13 år siden.

– Det stemmer at vi har solgt flere avKenneth Hagins bøker. Vi er en kristen bokhandel og har det siste året økt salget av flere av hans bøker, sier leder for bokhandelen, Ann-Kristin Johannessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har et bredt utvalg av bøker fra alle kristne forlag. Interessen for å lese om mennesker som har levd før oss og gjort en forskjell har økt, sier Johannessen og viser til forfattere somMarie Monsen,William Booth ogGeorg Müller.

Hun mener det er to årsaker til at det er en oppsving for den kjente amerikanske predikanten.

Den ene årsaken er et vitnesbyrd fra Tanja Rønhovde, konen til Olav Rønhovde. Hun har tidligere også til Dagen fortalt om hvordan hun ble helbredet for sceneskrekken og migrene etter å ha lest Helseføde» en andaktsbok av Hagin. I etterkant av helbredelsen anbefalte hun menigheten å lese boken.

LES:Ikke bare galt med Hagin

Den andre grunnen som hun peker på er oppstarten av Rhema bibelskole i Bergen. Sko­len ble star­tet av Ken­neth E. Hagin og har avdelinger i mange land.

– Jeg tror boksalget handler om at folk blir berørt av Gud og ser at Guds ord virker, sier Johannessen.

Per Nilsen i forlaget Agape sier at de selger bra av Hagins bøker «hele tiden».

– Naturligvis hjalp det godt på salget de siste to-tre årene at Rhema Norge startet opp med bibelskole. Først i Sarpsborg og nå i Bergen, skriver Nilsen i en e-post til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener Hagins undervisning er så grunnleggende så den går aldri ut på dato.

– Hagin dekker alle områder av den kristne vandringen. Han vandret og praktiserte dette troens budskap i nesten 70 år. Hans undervisning var derfor spekket med praktiske fortellinger fra eget liv og situasjoner han selv kom opp i og hvordan Gud ledet ham gjennom dem, framholder Nilsen.

Kurert for sceneskrekk

Tanja Rønhovde har tidligere fortalt Dagen om hvordan hun ble kurert fra sceneskrekken etter å ha lest Hagins bøker. Under et besøk hos en venninne, ble Tanja Rønhovde introdusert for boken «Helseføde» av Kenneth Hagin som av mange blir regnet som trosbevegelsens far. Hun ble nysgjerrig og begynte å lese.

– Den har mange eksempler på helbredelser som han opplevde da han var pastor, sa hun til Dagen tidligere i år.

Rønhovde merket at Guds ord tok tak i henne på en annen måte enn tidligere. I mars 2013, mens hun leste boken, hørte hun en stemme:

– På søndag skal du opp på scenen og reklamere for boken du leser.

Senere har hun gitt flere vitnesbyrd om hvordan hun med Guds hjelp ble i stand til å tale for store forsamlinger.

LES:– Hagin skaper urealistiske forventinger

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trosbevegelsens gudfar

Tros- og herlighetsforkynneren Kenneth Erwin Hagin er regnet som grunnleggeren av den såkalte trosbevegelsen, som kom til Norge på slutten av 70-tallet og som Credokirken, tildligereLevende Ord, har bakgrunn fra. I dag er menigheten et selvstendig trossamfunn, men omtaler seg som en del av den pinsekarismatiske bevegelsen.

Selv om menighetene som tradisjonelt har blitt regnet som tilhørende til trosbevegelsen står svakere nå enn de gjorde på 80- og 90-tallet, har utdanningssenteret som Hagin stiftet og som videreføres av sønnen Kenneth Hagin Jr. etablert seg i Norge. Først iFredrikstad i 2013 og i Bergen i 2015. Rhema Norges hovedkontor ligger også i Bergen.

Utdannet skandinaviske ledere

Hagin har utdannet en mengde kristne ledere fra hele verden, blant dem Livets Ord-grunnleggerenUlf Ekman iSverige og Åge Åleskjær, som etter et år i Tulsa grunnla Oslo Kristne Senter i 1985.

Hagin var en omstridt forkynner som er blitt beskyldt for å ha plagiert andre forfattere i sine bøker, og hans teologi var sterkt omstridt, blant annet når det gjelder helbredelse og materiell velsignelse. Debatten gikk høyt også i Norge i kjølvannet av den enorme veksten i OKS og framveksten av trosbevegelsen.