Tre av elleve skoler har hatt narkosaker

Dagen har hatt kontaktet rektorene ved kristne videregående skoler etter narkoaksjonen mot KVS Lyngdal denne uken.

Tre av elleve opplyser at de har hatt elever som har blitt pågrepet for narkotikabruk.

KVS Bygland,KVS Lyngdal ogDrottningborg videregående skole har alle hatt elever som har blitt pågrepet for bruk eller besittelse av narkotika de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tatt for bruk

Audun Raen, rektor ved Drottningborg videregående skole i Grimstad, sier at narkotika er et lite problem, men at det forekommer fra tid til annen:

– I de tilfellene har vi tett dialog med politiet, sier Raen.

OgsåTor Inge Askeland, rektor ved KVS Bygland, sier at de har hatt enkeltepisoder hvor elever har blitt tatt for bruk av narkotika.

– Det er ofte de som har tilknytning til bynære strøk som blir tatt, sier rektoren.

Han sier at det er synd at det skjer, men at skolen ikke har noe stort narkotikaproblem.

– Vi har nå hatt to skoleår på rad med slike saker, men i løpet av skolens historie har det ikke vært mange saker, sier Askeland.

Trener politihunder

Audrun Raen sier at skolen tar det preventive arbeidet alvorlig:

– Politiet er jevnlig på besøk, og vi har politihunder som trener her. Vi har også god kontakt med elevene, så de gangene det er noe så er det ofte de som snapper det opp, sier Raen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han sier at kristne skoler må være veldig bevisst og klar over at narkotika kan forekomme.

– Det er helt avgjørende at internatene er rusfrie, sier Raen.

Magnus Kvalbein, rektor vedKvitsund Gymnas, sier at skolen hadde en politiaksjon i 2007 etter mistanke om narkotikabruk på internatet, men at det aldri ble funnet noe.

– Vi har hatt en tett dialog med lensmannen, og vi har ingen grunn til å tro at det er et narkotikamiljø akkurat nå, sier Kvalbein.

Tett oppfølging

De fleste rektorene sier at de ikke kan garantere at skolene er rusfrie. De peker på at rus er et samfunnsproblem, og at ungdomstiden er en periode hvor man eksperimenterer.

Rektorene ved internatskolene tror likevel at de har en fordel fordi de har tettere kontakt med elevene, og bedre oversikt over miljøene. Dette gir dem også en mulighet til å gripe raskere inn hvis de får mistanke om rusbruk.

Rektoren påFramnes videregående har ikke hatt mistanke om narkobruk ved skolen, som ligger i Norheimsund.

– Vi har jevnlig fokus på rus og rusforebyggende arbeid. Med ujevne mellomrom har vi gjennomgang av elevenes rom. Vi har elever fra alle slags miljø, men vi har ikke hatt elever som har kommet tilbake med unormal adferd eller symptomer på at de har brukt narkotiske stoff, sier rektor Harald Voster.