HVILEMODUS: Egil Svardahl tok kraftig til orde for å hvile nok, og fant gode bibelske grunner for det under åpningen av sommerstevnet i Sarons Dal.

Takket nei til søndagsåpent

TV 2-pastor Egil Svartdahl hadde et politisk spark bakt inn i sin åpningstale i Sarons Dal.

Det er nok sant som stevnesjef Sten Sørensen hevder at misjon er viktigere enn politikk i Sarons Dal, men da Egil Svartdahl åpnet stevnet lørdag kveld, var det ikke kjemisk fritt for politiske innspill.

Hvilemodus

Svartdahl snakket underholdende, men med alvor, om menneskets behov for hvile. Tidligere i sommer har han delt med Dagen at han planlegger for lengre hvileperioder i eget liv slik at han kan lytte til Gud og til kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DIREKTE: Her kan du følge med på det som skjer i Sarons Dal

Den flittig brukte sommerstevnetaleren snakket først om alle våre tekniske innretninger som har en innstilling kalt hvilemodus. Han tok til orde for at ikke bare iPader og iPhoner trenger å være uvirksomme iblant, men også brukerne av dem.

I en tid der ungdommer stresser seg syke i jag etter vellykkethet og gode karakterer og folk i sin beste alder brenner ut fordi de har jobben med seg hvor som helst og alltid – til og med når de har sommerfri, fant Svartdahl tiden inne til å svartmale aldri så lite.

Trøtte folk

– Hver generasjon er trøttere enn den forrige, påsto han og formante feriefolket til å hvile.

Noen yrkesgrupper, som langdistansesjåfører og bussjåfører, har noe som kalles pålagt hviletid, blant annet fordi de har ansvar for mange andre mennesker, påminte han.

– Uten hviletid, er du en risiko for dem du elsker høyest, og det er vanskeligere å komme i gang enn å stoppe i tide, sa han videre og henviste til Mesterens egen praksis:

Jesus hvilte

– Selv Jesus og disiplene tok hvilepauser. «Og han sa til dem: «Kom med meg til et øde sted hvor vi kan være alene, og hvil dere litt!» For det var så mange som kom og gikk at de ikke fikk tid til å spise engang», siterte han fra Markus 6 og la sterk vekt på at hvile faktisk var en himmelsk oppfinnelse, på tross av at Gud neppe har behov for å slappe av.

– På den syvende dagen hvilte Gud. Det er som han lever på innpust og utpust. Jeg klarer ikke se for meg en sliten Gud, men på den syvende dagen hvilte han. Da skapte Gud hvilen, sa Svartdahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nei takk

Han kom også inn på det rause tilbudet fra regjeringen om søndagsåpne butikker – som om det skulle senke stressnivået i nasjonen og være et strålende tilbud til slitne mennesker i alle aldre.

Fra Svartdahl fikk regjeringen et vennlig, men bestemt og tydelig nei takk.

Les også
Hyller langsomhetenHedmarktoppen
Les også
Storbritannia ønsker mer søndagshandel
Les også
Ni av ti Høyre-kommuner sier nei til søndagshandel
Les også
3000 har sagt sin mening om søndagsåpent
Les også
LO-lederen ut mot søndagsåpne butikker