RÅDSMEDLEM: Fra nyttår blir Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk medlem av Kringkastingsrådet. Her taler han i forbindelse med tildelingen av Fritt Ords honnørpris som han mottok 22. september.

Vil ikke bli kristen-alibi i Kringkastingsrådet

Sjefredaktør Vebjørn Selbekk i Dagen har ingen ambisjoner om å få endret NRKs Midøsten-dekning når han fra nyttår går inn i Kringkastingsrådet.

Vebjørn Selbekk overtar plassen etter politisk redaktør Frank Rossavik i Bergens Tidende.

Støtter uavhengighet

– Gjør du deg forhåpninger om å kunne bidra til en justering av NRKs kurs i dekningen av Midtøsten-konflikten som ofte avstedkommer klager i Kringkastingsrådet fra ikke alltid like begeistrede lisensbetalere?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei, det som er veldig viktig, og som jeg støtter veldig klart, er den redaksjonelle integriteten og uavhengigheten. Den må også gjelde for NRK, og naturlig nok har ikke Kringkastingsrådet noen instruksjonsmyndighet overfor NRK. Den er sjefredaktøren som bestemmer, og sånn må det være. Her anser jeg det som ekstremt viktig at vi ikke blander rollene, sier Selbekk til Dagen.

– Og press av dette slaget vet du noe om?

– Det er alle i sånne roller utsatt for, også de som styrer NRK. Men NRK er en lisensfinansiert kringkaster, der alle må betale sitt «abonnement» uavhengig av om de har bestilt det eller ikke. NRK er en helt spesiell type mediebedrift i så måte. Derfor har Kringkastingsrådet en viktig oppgave.

– Hva slags rolle skal du spille i rådet, slik du ser det for deg?

– Jeg synes Kringkastingsrådet er en veldig interessant arena. Det skal være publikums forlengede arm inn i NRK og en klageinstans for folk flest. Presseetikk opptar meg veldig sterkt, og jeg har som pressemann en del erfaringer både foran og bak mikrofonen. Jeg har selv stått i pressestormen, og jeg tror den erfaringen kan være verdifull i en sånn sammenheng, sier Selbekk.

– Gode debatter

– Og du blir ikke et kristen-alibi i rådet?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg var til stede i rådet sist det var en stor omfattende debatt om dekningen av Midtøsten og Gaza-krigen, for skrive en kommentar om debatten. Den ble gjennomført på en skikkelig og god måte, og det kom da fram at man ikke hadde lyktes godt nok med å presentere hvem Hamas er. Det foregår gode og ordentlige debatter i rådet, og man kommer fram til gode og omforente konklusjoner der.

– Er Kringkastingsrådet et supperåd, slik noen vil hevde?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei, det er det ikke. Særlig har det ikke vært det under Per Edgar Kokkvolds kyndige og humoristiske ledelse. Han er en fagmann til fingerspissene, sier Selbekk som er fra Meråker, om sin pressekollega fra Røros.

– Og blir det suppe, blir det i så fall trøndersodd?

– Ja, i så fall blir det det, men under Kokkvolds profesjonelle ledelse blir det ingen suppekoking, forsikrer Selbekk lattermildt.

Les også:

Nye medlemmer i Kringkastingsrådet

Vebjørn Selbekk (46) er av Kulturdepartementet oppnevnt som nytt medlem i Kringkastingsrådet. Han erstatter Frank Rossavik som slutter i rådet etter å ha vært medlem siden 2010.

Torgeir Uberg Nærland (35) fra Bergen er også oppnevnt av departementet. Han går inn etter professor Hallvard Moe som sluttet i høst. Nærland er knyttet til Universitetet i Bergen som medieforsker.

Torvild Sveen (40) fra Gjøvik er av Stortingets valgkomite oppnevnt som nytt medlem etter Erlend Grimstad som sluttet i høst. Sveen (Sp) har lang fartstid som journalist i NRK og i distriktsaviser.

Per Edgar Kokkvold er i to år til leder av Kringkastingsrådet som har 14 medlemmer og seks som er oppnevnt av Kulturdepartementet og sju av Stortinget, mens det siste medlemmet er lederen av Samisk Programråd.

Les også
NRK-sjefen åpner for å avvikle KringkastingsrådetKringkastingsrådet
Les også
NRK kan nekte programledere å bære religiøse symboler
Les også
Ikke lenger Israel-venner som er mest NRK-kritiskeKringkastingsrådet
Les også
Kringkastingsrådet roser «Pubertet»-serieKringkastingsrådet
Les også
Kringkastingsrådet med krass kritikk av NRK-innslagKringkastingsrådet