Regn på riksvei 9 nord for Kri
...
Regn på riksvei 9 nord for Kristiansand. Trafikken stoppet mandag opp på grunn av vannmassene. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Veitrafikksentralen har mistet tellingen over antall stengte veier på Sørlandet
Del
Ras, trevelt, flom og andre værskader har rammet store deler av Sør-Norge. Men på Sørlandet er det verste nå over, sier meteorologen.

Statens vegvesen har lagt ut en oversikt over veier som er stengt i Vest-Agder og Aust-Agder etter at værproblemene de siste dagene har ført til en rekke skader og ulykker, men liten er neppe komplett. Rundt 50 veier var stengt på Sørlandet mandag morgen, men situasjonen har siden blitt uoversiktlig.

– Vi har mistet tellingen over antall stengte veier på Sørlandet. Det er vanskelig å holde oversikt når situasjonen er så ekstrem. Jeg har aldri sett noe lignende, sier Anikken Island, trafikkoperatør ved Veitrafikksentralen Sør-Norge til NTB.

Etter flere dager med voldsom nedbør, kan sørlendingene vente seg noe tørrere vær framover. Ifølge vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes har mesteparten av nedbøren passert.

– Sørlandet kan vente seg regnbyger framover, sier hun.

Bilist fløyet til sykehus

Uværet har skapt problemer over hele landet. I Lindesnes i Vest-Agder ble en 70 år gammel mannlig bilist tatt av vannet fra elva Audna. Politiet i Agder opplyser til NTB at vedkommende kjørte da vannet tok bilen. Like før klokken 7.40 meldte Fædrelandsvennen at mannen var brakt i land og fløyet til sykehus.

Politiet i Agder advarer bilister etter flere alvorlige hendelser.

– Politiet vil på det sterkeste oppfordre publikum om å ta hensyn og bruke sunn fornuft på veiene. Vi advarer spesielt mot å kjøre bil der det er store vannmasser, sier operasjonsleder Audun Eide i Agder politidistrikt.

I Kiledalen i Kristiansand kommune ble en annen bil sittende fast på grunn av vannmassene. Personene i bilen gikk ut på biltaket, og nødetatene er på stedet.

Storevakuering

På Jæren måtte mannskap fra Bryne brannstasjon ut og berge 25 sauer som holdt på å drukne, etter at beitet var så oversvømt at de ikke kom seg unna, ifølge NRK.

Det er ikke bare sauer som har hatt behov for redningsmannskap. Ni personer er evakuert etter jordras på tettstedet Kvam i Sokndal, ifølge NRK . Enda flere har blitt evakuert i Lyngdal i Vest-Agder etter flom.

– Vi står midt oppi et voldsomt arbeid med minst åtte evakuerte boliger, sier Eide til VG .

Han opplyser til avisen at arbeidet foregikk mens mannskapene sto i vann til livet fordi en elv i Refsvollen gikk over sine bredder. Særlig var vannmengdene store i et boligområde som er tilrettelagt for funksjonshemmede.

– Vi har ikke nøyaktige tall, men minst 20 personer er evakuert. Noen av dem er på et forsamlingslokale her, mens andre reiser til venner og bekjente, sier Eide.

 

flom-funksjonshemmet-evakuert,innenriks,nyheter,Ulykker og naturkatastrofer,flom,norge,Riksnyheter,vest-agder