ICC åpner for å etterforske på
...
ICC åpner for å etterforske påstander om at det er begått krigsforbrytelser i palestinske områder, som her i flyktningleiren Shuafat på den okkuperte Vestbredden. Bildet er tatt under det kraftige snøværet i starten av januar. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix
USA fordømmer ICC-etterforskning i palestinske områder
Del
USA slutter seg til Israels reaksjon på at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) skal granske mulige krigsforbrytelser begått i palestinske områder.

USA kaller beslutningen en «tragisk ironi».

– Vi er sterkt imot ICC-aktorens handlinger i dag, sier talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, Jeff Rathke.

ICC har åpnet en innledende gransking av situasjonen i Palestina, het det i en uttalelse fra aktor Fatou Bensouda. Hennes kontor akter å gjennomføre en «fullstendig uavhengig og upartisk analyse» av påstander om krigsforbrytelser begått av Israel, inkludert under den siste Gazakrigen.

Resultatene av ICCs innledende etterforskning skal avgjøre om det er grunnlag for å iverksette en fullstendig etterforskning av påstander om forbrytelser begått i palestinske områder.

Palestinere kan også bli tiltalt

I løpet av sju uker sist sommer ble 2.131 palestinere, hvorav 1.473 sivile, drept, ifølge FN. På israelsk side er tapstallene 66 soldater og seks sivile.

– Den er en tragisk ironi i det at Israel, som har motstått flere tusen terroristraketter skutt mot sivile, nå blir gransket av ICC, sier Rathke.

Verken USA eller Israel er blant de over 120 landene som er medlem av internasjonale straffedomstolen.

Dersom ICCs etterforskning fører fram, risikerer både israelere og palestinere å bli tiltalt for krigsforbrytelser i straffedomstolen i Haag.

Formelt medlem 1. april

President Mahmoud Abbas søkte rett etter nyttår om å få innlemmet Palestina i straffedomstolen i Haag. FNs generalsekretær Ban Ki-moon har godtatt søknaden, og Palestinas ICC-medlemskap blir formalisert 1. april.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har stemplet palestinernes ICC-fremstøt som «absurd», ettersom den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden samarbeider med Hamas, som regjerer på Gazastripen.

Netanyahu mener «Hamas er en terrorgruppe som begår krigsforbrytelser, i kontrast til Israel som bekjemper terror og følger folkeretten, samt har et uavhengig rettsvesen».

Israels straffer Abbas

Palestinas utenriksminister gleder seg over ICCs beslutning om å starte en innledende gransking.

– Alt går i henhold til planen. Nå kan ingen stanse denne handlingen vi har bedt om, sier Riyad al-Maliki til nyhetsbyrået AFP.

Som straff for Palestinas ICC-søknad har Israel holdt igjen nesten en milliard kroner i skatter og avgifter som landet har krevd inn på vegne av palestinerne. Skatteoverføringene fra Israel ble stanset 2. januar, og straffetiltaket er møtt med internasjonal kritikk.

EU har slått fast at straffetiltaket er i strid med Israels forpliktelser i Oslo-avtalen, og USA har sagt fra om at regjeringen der ikke støtter stansen i skatteoverføringene.

usa-icc-fordømmer,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,Internasjonal rett,midtøsten,Israel - Palestina,nord-amerika,usa