Utenriksminister John Kerry. F
...
Utenriksminister John Kerry. Foto: AFP PHOTO / POOL / Jacquelyn MARTIN
USA avviser rykter om at israelsk spion løslates
Del
USAs justisdepartement avviser meldinger om at Jonathan Pollard, som spionerte for Israel, skal settes fri som en gest til Israel.

Wall Street Journal skrev fredag at Pollard, en amerikansk offiser som i 1987 ble dømt til livstid med minimum 30 års fengsel for å ha levert tusener av etterretningsdokumenter om arabiske land til Israel, skulle løslates for å berolige Israel.

LES: Nå er det Palestina-vennene som klager mest til NR K

Men justisdepartementet avviser meldingen og gjør det klart at Pollard skal sone hele minimumsstraffen på 30 år.

Til høsten er det åpent for prøveløslatelse, men departementet gjør det klart at en eventuell løslatelse ikke vil ha noe å gjøre med diplomatiske hensyn til Israel, og at administrasjonen ikke har noen innflytelse på rettsapparatet.

Wall Street Journal skrev at USA vurderte en løslatelse av ham med det formål å bedre forbindelsene til Israel på et tidspunkt da det er store motsetninger mellom USA og Israel på grunn av atomavtalen med Iran og den stagnerte fredsprosessen.

Det var i 2014 snakk om å bruke en løslatelse av Pollard som et kort overfor Israel for å få fortgang i forhandlingene med palestinerne. Men også da ble det til at han måtte fortsette å sone etter sterke reaksjoner i etterretningsapparatet mot ideen.

Den ene israelske regjeringen etter den andre har appellert til USA om å løslate Pollard, og han har til og med fått israelsk statsborgerskap.

Men alle presidenter har motsatt seg å sette fri mannen som anses for å ha vært en av de verste spionene i USAs historie.

us-israel-pollard,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,midtøsten,Israel - Palestina,nord-amerika,usa