UDI-direktør Frode Forfang vil begrense makten til kommunale barnevernsmyndigheter i saker som gjelder barn av asylsøkere. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

UDI vil sentralisere barnevernssaker for asylsøkere

Utlendingsdirektoratet (UDI) vil ha slutt på at lokalt barnevern tar barn fra asylfamilier og avgjør hva som skal skje med dem.

Derfor ber de nå regjeringen rydde opp for å unngå flokene som kan oppstå når kommunalt barnevern tar barn fra asylsøkerfamilier, skriver Vårt Land.

Dette gjelder familier som søker asyl eller fått avslag på søknad. Sakene er ikke mange, men de skaper mye bråk og diplomatisk krøll.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

UDI-direktør Frode Forfang sier til Vårt Land at slike saker må avgjøres av sentrale barnevernsmyndigheter og ikke overlates til de kommunale. Utenriksdepartementet bør også konsulteres for at man skal få et bredest mulig grunnlag for å ta den beste avgjørelsen for barnet.

– Noen barn er blitt værende i Norge mens foreldrene er sendt tilbake til hjemlandet, sier Forfang.

En sak som fikk mye omtale dreide seg om tre barn av egyptiske asylsøkere som hadde bodd i fosterhjem i Ulsteinvik på Sunnmøre i tre år da foreldrene i 2012 fikk avslag på asylsøknaden og ble sendt ut av Norge etter sju år her i landet.

– Barnevernet mente de bidro til omsorgssvikt om de sendte barna med foreldrene. I Egypt ble det bråk over at muslimske barn ble plassert i en kristen familie, ifølge Forfang.

Barne- og ­likestillingsdepartementet vurderer nå hvordan disse sakene kan løses best mulig, men de har ikke konkludert.

Les også
184 barn forsvunnet fra asylmottak i Norge
Les også
President sammenligner norsk barnevern med nazi-program
Les også
Når barn opplever ferier som lidelse