UDI-direktør Frode Forfang presenterte nylig de rekordhøye asyltallene for august, da det kom flere asylsøkere enn i årets fire første måneder. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

UDI venter opp mot 20.000 asylsøkere

UDI oppjusterer anslagene sine, og antar at det vil komme mellom 16.000 og 20.000 asylsøkere til Norge i løpet av 2015.

Årsaken til oppjusteringen av anslaget er den store veksten i asylsøkere de siste ukene.

– For et par uker siden var vårt anslag at det ville komme mellom 14.- og 16.000 asylsøkere i 2015. Nå har vi nettopp oppjustert de anslagene til at det vil komme mellom 16.000 og 20.000 søkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er selvfølgelig stor usikkerhet knyttet til slike anslag, men det er de beste vi kan gi akkurat i øyeblikket, sier UDI-direktør Frode Forfang til NRK.

I august kom det rundt 70– 80 asylsøkere i gjennomsnitt per dag, mens det i september har økt til godt over 100 per dag. Enkelte dager har antallet vært godt over 200 i løpet av en dag.

– Det er klart at det er krevende når det kommer så mange hver dag. Vi vet heller aldri hvor mange som kommer på en enkelt dag, slik at vi må være forberedt på store variasjoner, sier UDI-direktøren.

Han forteller at august og september erfaringsmessig er toppmåneder når det gjelder asylsøkere, og at det vanligvis roer seg litt i løpet av vinteren.

De fem siste årene er det kommet mellom 10.- og 12.000 asylsøkere årlig til Norge. Det forrige rekordåret var i 2009 da det kom vel 17.000 søkere, men den gang kom det mange uten krav på beskyttelse. Så langt i år har tre av fire asylsøkere fått ja på sine asylsøknader.

Les også
Assad: – Europa har selv skyld i flyktningekrisen
Les også
Hvordan ser misjon ut i fremtiden?
Les også
Geldof mener Norge kan gjøre mer for Syria-flyktningene
Les også
KrF: Usikker på hva flyktningsaken har betydd for oppslutningen
Les også
Flere asylsøkere ved grensestasjonene